REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski FPV brezpilotni zrakoplovi avionskega tipa: Kakšne so prednosti »priveta-82hl« in »molnije-1«?

Ruski FPV brezpilotni zrakoplovi avionskega tipa: Kakšne so prednosti »priveta-82hl« in »molnije-1«?Brezpilotna letala iz družine »privet-2«: Po besedah ​​strokovnjakov imajo brezpilotna FPV letala avionskega tipa v primerjavi z multikopterji vrsto pomembnih prednosti. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ustanovitelj Konstruktorskega biroja Oko iz Sankt Peterburga Andrej Ivanov je za RT povedal, da se bo kmalu začela serijska proizvodnja drona kamikaze »privet-82hl« (»pozdrav« v ruščini) in po njegovih besedah bo ta model lahko dvignil do 10-12 kg tovora.

»Trenutno končujemo priprave na serijsko proizvodnjo velikega brezpilotnega letala FPV s pogonom avionskega tipa - 'privet-82hl'. Menim, da ga bodo lansirali še pred koncem jeseni. Glavna značilnost novega drona je sposobnost prenašanja do deset, morda tudi do 12 kg tovora,« je povedal Andrej Ivanov.

Predserijski prototip je bil predstavljen na mednarodnem vojaško-tehničnem forumu »Armija-2024«, tako kot druga brezpilotna FPV letala iz družine »privet« pa bo nova naprava lahko letela na razdalji do 30 km, hkrati pa lahko povzroči večjo škodo sovražniku.

Spomnimo, danes je najsodobnejši serijski model »privet-82mk2«, zdaj pa gre za različico, ki lahko nosi bojno konico s težo do 5,5 kg. Glavna razlika tega letalnika od podobnih dronov se kaže v zložljivih krilih, elektronski opremi ruske proizvodnje in krmilnem sistemu »Bakla-1«, ki ga je prav tako razvil KB »Oko«.

Privet-82mk2. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»Začetni segment leta 'privet-82mk2' je avtomatiziran. Operater lahko nastavi določene parametre, vendar to skoraj ne vpliva na upravljanje letala. 'Privet' najprej dolgo časa leti v tihem načinu, brez izmenjave podatkov z operaterjem. Takšen način uporabe zagotavlja njegovo nizko vidnost,« je dejal ustanovitelj podjetja iz Sankt Peterburga.

Po besedah ​​Ivanova je ta dron izdelan iz materialov, ki so zlahka dostopni na civilnem trgu, hkrati pa ohranja aerodinamične lastnosti in trdnost.

Ruski dron Privet-82MK2. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»Privet-82mk2 po dosegu pravzaprav konkurira ‘Lancetu’, čeprav je naš dron neprimerljivo cenejši. Hkrati se že srečujemo s potrebo po povečanju dosega. V skladu s to potrebo ta dron bomo tudi posodobili,« dodaja Ivanov.

Navedel je tudi, da je to brezpilotno letalo v glavnem dostavljeno borcem prostovoljne enote Espanyola in da se z njegovo pomočjo izvajajo napadi na poveljniška mesta, kraje začasne namestitve oboroženih sil Ukrajine in radarsko opremo na daljavo do 20 km ali več.

Dron »privet-82«. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»Nenehno prejemamo povratne informacije. Zato lahko rečem, da sovražnik trpi zelo veliko škodo zaradi napadov tako grdih in poceni dronov. Poskušamo v celoti izkoristiti potencial FPV dronov avionskega tipa. Kot prava bojna praksa kaže, ob zagotavljanju relejnega prenosa te vrste, brezpilotna letala kamikaze so sposobna uspešno napadati bližnje zaledje sovražnika,« je poudaril Ivanov.

Kot je v intervjuju za RT dejal vodja Mednarodnega centra za usposabljanje brezpilotnih letalnikov Maksim Kondratjev, je »privet-82« pridobil zasluženo slavo kot eden najučinkovitejših FPV dronov letalskega tipa.

Ruski UAS Privet-82MK2. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»Pri razvoju 'privet-82' je KB 'Oko' v celoti uporabil dve načeli - največjo možno preprostost zasnove in nizke stroške proizvodnje. Ko pogledate ta dron, se vam morda zdi, da je to absurdno ročno delo. Toda njegovi oblikovalci so si sijajno zamislili aerodinamično zasnovo:  to je natanko to, kar bi morala biti ta vrsta tehnologije,« je dejal Kondratjev.

Poleg brezpilotnih letal iz družine »privet-82« se v coni SVO uporabljajo tudi drugi FPV brezpilotni letalniki avionskega tipa.

Med njimi je tudi kamikaza »molnija-1«, ki lahko nosi tovor, težak od tri do pet kg. Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ga uporabljajo pripadniki skupine sil Sever in marinci Pacifiške flote skupine sil Iostok.

Dron ima preprosto zasnovo in konstrukcijo iz kovine, vezanega lesa, lesa in polimera.

Na primer, osnova trupa je izdelana iz kovinskih cevi, sredinski del je izdelan iz vezanega lesa, krilo pa je lesen okvir s polimernim plaščem. Let poteka z uporabo elektromotorja z vlečnim propelerjem.

Bojna glava je nameščena v nosnem oddelku, »molnija-1« pa je prilagojena za uporabo kumulativnega in visokoeksplozivnega razpršujočega streliva.

»Dron 'molnija-1' je napadalni dron avionskega tipa z izboljšano baterijo, ki mu omogoča ciljanje na sovražnika z razdalje do 30 km. Programska oprema visokotehnološkega drona ima elemente umetne inteligence, ki pomaga uspešno premagati radijske motnje,« je avgusta sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Za zaščito pred sovražnim elektronskim bojevanjem lahko brezpilotno letalo preklopimo v način avtopilota, avtonomija leta pa je 30-35 minut.

Kot poudarja rusko obrambno ministrstvo, ima »molnija-1« kljub nevpadljivemu videzu številne pomembne prednosti - sposobnost letenja dlje in prenašanje močnejših bojnih glav v primerjavi z običajnimi brezpilotnimi letali FPV.

V medijih to letalo pogosto imenujejo mlajši brat »Lanceta«, ne zaradi zunanjega videza, temveč zaradi njegovega udarnega potenciala. Po dostopnih podatkih je to letalo v coni SVO uspešno zadevalo topništvo, oklepna vozila in avtomobile ukrajinske vojske.

Kot je v intervjuju za RT povedal generalni direktor Konstruktorskega biroja »Avianovacia« Sergej Tovkač, dronov FPV avionskega tipa v cono SVO ne dobavljajo množično. Po besedah strokovnjakov se predvsem »privet-82«, »molnija-1« in nekateri manjši modeli uporabljajo v bojnih operacijah.

»Problem zasičenosti fronte s FPV letalniki so visoki stroški proizvodnje. Sprva so mnogi poskušali uporabljati 3D-tiskanje in delati s sodobnimi materiali, a na koncu so prišli do dragih, krhkih in pretežkih dronov. Le eden pristop je deloval – ko so bili uporabljeni najcenejši materiali, je bila dosežena visoka hitrost montaže in množična proizvodnja,« je pojasnil Tovkač.

Strokovnjak je izjavil, da so najprimernejši materiali za izdelavo letalskih FPV dronov polikarbonat, les, vezan les in kovina.

Kot napoveduje Tovkač, se bo v bližnji prihodnosti število tovrstnih letal kamikaze v ruskih enotah zagotovo povečalo.

»Razmere z dobavo FPV dronov avionskega tipa se bodo izboljšale. Prvič, optimalna shema za njihovo proizvodnjo je že najdena. Drugič, zdaj so na voljo varne komunikacije na dolge razdalje. Za podporo bojnih letov FPV letal več niso potrebni repetitorji,« je poudaril.

Po Tovkačevih besedah ​​je trenutno vidna »renesansa v razvoju brezpilotnih letalnikov« zaradi vse večjih potreb po povečanju dometa uničenja ciljev s FPV droni.

»Število tarč za klasične FPV multikopterske brezpilotne letalnike se je močno zmanjšalo. To so predvsem pehota in vozila. Lov na tanke, oklepna vozila in topništvo zdaj zahteva letenje na razdalji vsaj 15-20 km. ‘Lanceti’ opravljajo takšne naloge, vendar gre za brezpilotno letalo z avtonomnim vodenjem in je precej drago za izdelavo,« je pojasnil.

Po besedah ​​Maksima Kondratjeva lahko letalski FPV droni delno nadomestijo »Lancete« in večrotorske ekvivalente.

Dron »molnija-1«. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»Morda je običajno mnenje, da so brezpilotna letala FPV le multikopterji s 7, 8, 9 in 10-palčnimi trupi. Seveda je takih velika večina brezpilotnih letal FPV. Uporabljajo se za napad na tarče, ki so blizu. Ampak za napade v zaledju, ko morate prečkati kontaktno linijo, so potrebni brezpilotni zrakoplovi FPV avionskega tipa,« je dejal Kondratjev.

Po njegovih besedah ​imajo brezpilotna FPV letala avionskega tipa v primerjavi z multikopterji vrsto pomembnih prednosti. Večino poti lahko na primer letijo v radijski tišini, kar zmanjša njihovo vidnost in olajša delo operaterja.

»FPV letalniki avionskega tipa niso nujno tako vodljivi kot brezpilotna letala z več rotorji. Vendar imajo še vedno več pozitivnih lastnosti. Zlasti je operater osvobojen potrebe po nenehnem poseganju v krmiljenje za stabilizacijo drona. Poleg tega pretok zraka pod krili zagotavlja spodoben domet in možnost izvajanja tako imenovanega prostega lova. Vse to skupaj omogoča zelo učinkovito uporabo FPV na razdaljah nad 15-20 km,« je zaključil Kondratjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek