REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spomenik nacistom, donacije v imenu ustaškega poglavarja Pavelića: Kako Kanada žaluje za »žrtvami komunizma«

Spomenik nacistom, donacije v imenu ustaškega poglavarja Pavelića: Kako Kanada žaluje za »žrtvami komunizma«Več kot 330 imen bi morali odstraniti s spomenika žrtvam komunizma v Ottawi zaradi suma, da so bila povezana z nacisti, piše v poročilu, pripravljenem za vladni Oddelek za kanadsko dediščino. Vir: Posnetek zaslona, X

Več kot polovica od 553 imen na spomeniku »žrtvam komunizma« v Ottawi je bila povezana z nacisti ali fašističnimi skupinami, piše Ottawa Citizen po pregledu uradne dokumentacije.

Člani kanadskega oddelka Prijateljev Simona Wiesenthala že leta opozarjajo Oddelek za kanadsko dediščino na ta problem, vendar zadevni problem »ni bil prednostna naloga« tega organa kanadske vlade, so sporočili iz organizacije.

Oddelek je ugotovil, da je 50 do 60 imen s spomenika verjetno neposredno povezanih z nacisti, medtem ko je lansko poročilo, pripravljeno za potrebe Oddelka, priporočalo odstranitev 330 imen, razkriva »Ottawa Citizen«.

Po poročanju tega portala naj bi spomenik odkrili novembra 2023, a so dogodek odpovedali po škandalu, ki je izbruhnil, ko so Ukrajinca Jaroslava Hunko, člana Prve galicijske divizije Waffen SS v kanadskem parlamentu sprejeli s stoječimi ovacijami, v katerih sta med drugim sodelovala kanadski premier Justin Trudeau in Vladimir Zelenski.

Tiskovna predstavnica Oddelka za kanadsko dediščino Caroline Czajkowski je za »Ottawa Citizen« povedala, da nov datum odkritja spomenika še ni določen.

Na vprašanje, ali bodo s spomenika odstranili več kot 330 imen, je Czajkowski odgovorila, da »poteka revizija komemorativnih elementov«.

»Uradnikom smo večkrat povedali, da verjamemo, da bi lahko (na spomeniku) komemorirali veliko število nacistov, a žal ta problem ni bil prednostna naloga Oddelka,« je dejala višja direktorica kanadskega oddelka Prijateljev Simona Wiesenthala, Jamie Kirzner-Roberts.

Dodala je, da je »popolnoma nesprejemljivo častiti naciste in njihove sodelavce na kanadskem javnem spomeniku, ki je posvečen žrtvam tiranije«.

Kanadski CBS je pred tremi leti poročal, da je spomenik prejel donacije v imenu več znanih nacistov, oziroma kolaborantov Tretjega rajha Adolfa Hitlerja, med njimi Ukrajinca Romana Šukeviča in ustaškega poglavarja Anteja Pavelića.

Organizacija, ki se imenuje Glavni odbor Združenih Hrvatov Kanade, je Paveliću z donacijo zagotovila prostor na spletni strani organizacije, ki se zavzema za postavitev spomenika in v kateri ustaškega poglavarja opisujejo kot »doktorja prava«.

Ista organizacija je poskrbela za digitalno malikovanje ustaškega ideologa Mileta Budaka, ki ga je označila za »pesnika«.

Spomenik žrtvam komunizma še zdaleč ni edini spomenik v Kanadi, ki poveličuje naciste.

Konec julija so iz organizacije Prijatelji Simona Wiesenthala opozorili na spomenik članom 20. SS grenadirske divizije v estonskem poletnem taborišču v Ontariu, ki mu obiskovalci še naprej izkazujejo počasti.

Kirzner-Robertsova je dejala, da ima njena organizacija nedavne fotografije otrok, ki polagajo rože na spomenik, in dodala, da se poveličevanje nacistov s tega spomenika dogaja »že generacije«.

Taborišče je nato s spomenika odstranilo imena Haralda Ripaluja, poveljnika 36. policijskega bataljona, ki je 7. avgusta 1942 sodeloval pri poboju skoraj vseh preostalih Judov v mestu Novogrodek v Belorusiji, in drugih estonskih pripadnikov enot SS.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek