REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neokonservativna norost Antonyja Blinkna: Ameriški prvi diplomat potiska svet v brezno vojne

Neokonservativna norost Antonyja Blinkna: Ameriški prvi diplomat potiska svet v brezno vojneDve leti po tem, ko je Pentagon opustil njegovo idejo o vzpostavitvi območja prepovedi letenja v Ukrajini, ima ameriški diplomat zdaj še bolj nor načrt. Vir: Posnetek zaslona, X

Dva tedna po začetku posebne vojaške operacije v Ukrajini je ameriški državni sekretar Antony Blinken za CBS News povedal, da bodo ZDA dale članici Nata Poljski »zeleno luč« za pošiljanje bojnih letal MiG-29 v Ukrajino za uvedbo cone prepovedi letenja proti ruskim letalom.

Območje prepovedi letenja bi »lahko vodilo do pomembnega odziva Rusije, ki bi lahko povečal možnost vojaške eskalacije z Natom,« je takrat opozoril tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Ameriški predsednik Joseph Biden se je znašel ujet med kladivom in nakovalom in na koncu stopil na stran obrambnega ministrstva ZDA.

»To se imenuje tretja svetovna vojna, v redu? Razčistimo tukaj, ljudje. Ne bomo imeli tretje svetovne vojne v Ukrajini,« je dejal Biden takrat.

Blinknu, piše Joe Lauria, ugledni novinar časopisov Wall Street Journal, Boston Fine in Times, se je nato utrnila še bolj »nora« ideja.

Blinken je - kot sta nemudoma poročala Guardian in New York Times, prejšnji teden dejal, da bo Biden odobril britansko prošnjo za pošiljanje raket dolgega dosega Storm Shadow v Kijev, da bi zadeli tarče globoko v Rusiji.

Za uporabo britanskih raket »Storm Shadow« bi se morala Ukrajina zanašati na britanske tehnike in ameriško geolokacijsko tehnologijo.

Z drugimi besedami, to bi bil napad Nata na Rusijo.

Naslednji dan je ruski predsednik Vladimir Putin opozoril, da bo izstrelitev takšnih raket na ozemlje Rusije »pomenila, da so države Nata - ZDA in evropske države - v vojni z Rusijo.

In če je temu tako, potem bomo glede na spremembo bistva konflikta, sprejeli ustrezne odločitve kot odgovor na grožnje, ki jim bomo izpostavljeni.«

Ironično je, da je ameriško »vojno ministrstvo« – Pentagon, pokazalo svojo ozaveščenost in zanikalo trditve državnega sekretarja ZDA.

Joseph Biden se je izkazal za neprekosljivega vojnega hujskača – njegovo zagovarjanje nezakonite invazije na Irak in njegova sokrivda pri genocidu v Gazi sta najbolj očitna primera tega, meni Lauria.

Tako kot njegovi predhodniki v Beli hiši je Biden dovolil neokonservativcem, da so se prikradli na položaje moči v njegovi administraciji.

Zdi se, da kot politik s polstoletno kariero Biden kljub temu spoštuje mnenje vojske o vojaških zadevah in v svojih dobrih časih razume, da ima celo Amerika meje.

Barack Obama je dovolil Hillary Clinton, »kraljici vojnih hujskačev«, da je v svojo administracijo pripeljala neokonzervativsko kraljico Victorio Nuland. Biden pa ima Blinkna (in nekaj časa je imel tudi Nulandovo).

Namesto da bi te ljudi izgnali, jim je dovoljeno, da vlečejo ZDA v vedno bolj nevarne neuspehe: Irak, Afganistan, Gazo in Ukrajino, za seboj pa puščajo goro zapravljenih dolarjev in ocean krvi.

Blinken, ko se je osvobojen Obamovih omejitev pridružil Bidnovi agresivni ukrajinski politiki na vrhu State Departmenta, je začel odkrito spodbujati agendo neokonzervativcev, ki je bila jasno predstavljena v poročilu iz leta 2000 - Projekt za novo ameriško stoletje (PNAC).

In kakšna je ta agenda? V neki drugi dobi, preden je postala umazana beseda, bi jo ponosno razglašali za imperializem.

PNAC jasno izjavlja, da se nobeni sili ali zavezništvu sil ne bo dovoljeno dvigniti, da bi se preprečili na poti noremu prizadevanju neokonservativcev, da bi izkoristili ameriško moč za svetovno prevlado.

Gre torej za zavezništvo sil, kot so Kitajska, Rusija in države BRICS.

Ne glede na številne katastrofe, ki se kopičijo, predvsem v Iraku, Palestini in zdaj še v Ukrajini, so ameriški neokonzervativci neobrzdani in neukročeni.

Gre za moč in umore, a smrad tega je prikrit z zgodbo, da Amerika rešuje svet za demokracijo, poudarja Lauria.

Njihova vera v lastno nadvlado, ogrnjena z ameriško zastavo, ostaja fanatična, ne glede na smrt in uničenje, ki ju povzročajo.

Ne razumejo, da ima ameriška moč meje in da bi jo preizkusili, tvegajo vse, poudarja Lauria.

Leta 2019 se je Blinken združil s prvovrstnim neokonzervativcem Robertom Kaganom, da bi napisal uvodnik za Washington Post, v katerem se je zavzel za bolj agresivno uporabo moči ZDA v tujini, a tudi na domačih tleh.

Ko je bila Kaganova žena Victoria Nuland odstavljena iz Bidnove administracije, je Blinken postal nesporen vodja tistih, ki jih je George W. Bush imenoval »norci v kleti«.

To je bilo pred 30 leti.

Neokonservativci so zdaj v penthouseu in le zadržanost Pentagona je uspela prepričati Bidna, da ne potisne celega sveta naravnost v brezno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek