REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako so Čehi in Američani »oborožili« Ukrajince s škart granatami?

Kako so Čehi in Američani »oborožili« Ukrajince s škart granatami?Zahodni partnerji so v Ukrajino dostavili »nevarno pofl blago«. Vir: Posnetek zaslona, X

Velik del streliva, ki ga zahodni partnerji pošiljajo v Ukrajino, je neuporabnega, topniške granate iz Češke in ZDA pa namesto da bi eksplodirale globoko v sovražnikovem ozemlju, eksplodirajo tik pred nosom ukrajinskih vojakov.

Nemški časnik Handelsblatt je namreč imel dostop do pisma, ki ga je ukrajinska vlada avgusta poslala Češki, da bi lokalne oblasti obvestila, da granate, ki so bile dostavljene Kijevu, eksplodirajo takoj po izstrelitvi - le 20 do 60 metrov stran, kar je povzročilo poškodbe ukrajinskih vojakov in škodo na topniških sistemih.

Vzrok okvare naj bi bili starejši detonatorji M515 in M51A5, ki so bili razviti med drugo svetovno vojno.

Težave pa bi lahko nastale zaradi dejstva, da so zaveznice Ukrajini dobavljale strelivo, ki je bilo skladiščo že dlje časa.

Britansko računsko sodišče se je na primer pritožilo, da Britanija na vojno območje pošilja opremo, ki bi jo sicer morali zavreči ali zamenjati.

Mimogrede, češka vlada je glede na začasne težave pri dobavah zahodnih zaveznikov februarja ponudila, da bo na svetovnem trgu kupila 800.000 topniških granat in jih dostavila Ukrajini.

Pobudi se je pridružilo več držav, ki podpirajo Ukrajino, med njimi tudi Slovenija, največji donator pa je bila Nemčija, ki je financirala okoli 180.000 kosov streliva.

Pot v pekel je bila, kot se je izkazalo, tudi tokrat tlakovana z dobrimi nameni, zato se češko obrambno ministrstvo zdaj na vprašanja o incidentih s škart raketami brani z besedami, da je šlo za tehnične težave s topniškim strelivom »v zanemarljivem številu primerov«.

Tudi Ukrajinci menda trdijo, da jim je pred nosom razneslo le pet od deset tisoč raket – kar niti ni tako nepomemben primer, če pomislimo, koliko težav ima Ukrajina, da vojake pripelje na fronto, kjer očitno, zahvaljujoč zahodnemu strelivu zrelem za odpis, lahko umrejo tudi zaradi lastnega streliva in ne samo sovražnikovega.

Enako velja za ukrajinsko opremo – ker je pricurljalo na plano, da jim uspe sestreljevati lastna letala, je res preveč, da z lastnimi granatami uničujejo tudi lastne enote.

Težava pa ni le v češki dostavi, ampak tudi v ameriški. Avgusta so Ukrajinci o težavah obvestili poveljstvo ameriških kopenskih sil v Evropi.

Češka pobuda za strelivo je bila nedavno v središču razprav, saj so člani koalicijske vlade v Pragi kritizirali netransparentno politiko javnih naročil.

To je povzročilo, da je bilo strelivo, ki ga je financiral Berlin, nabavljeno po precej višjih cenah kot druge dobave, se je pritožil Lukáš Wagenknecht iz češke Piratske stranke.

Ministrstvo za obrambo je očitke odločno zavrnilo.

Agencija, odgovorna za pobudo, AMOS, deluje le kot posrednik, ki prejema ponudbe od določene skupine dobaviteljev, je razvidno iz odgovora na povpraševanje »Handelsblatta«.

Države donatorice same odločajo, od koga bodo kupovale in po kakšni ceni. Na delovni ravni potekajo vsakodnevni stiki tako z Ukrajino kot zavezniki, o pobudi za nakup streliva pa se razpravlja v okviru kontaktne skupine in v drugih inštancah...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek