REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA prepovedujejo kitajsko in rusko tehnologijo v avtomobilih: Protekcionizem ali skrb za varnost?

ZDA prepovedujejo kitajsko in rusko tehnologijo v avtomobilih: Protekcionizem ali skrb za varnost?Bidnova administracija meni, da bi lahko Kitajska ali Rusija vdrla ali spremljala gibanje vozil, ki uporabljajo tehnologijo iz teh držav, poroča Bloomberg, vendar dodaja, da ima prepoved uporabe kitajske in ruske tehnologije tudi protekcionistično plat. Vir: Posnetek zaslona, GT

Ameriško ministrstvo za trgovino bi lahko objavilo prepoved uporabe ruske in kitajske strojne in programske opreme pri proizvodnji t. i. pametnih vozil, so viri povedali Bloombergu.

Prepoved bi ameriškim proizvajalcem preprečila uporabo in testiranje ruskih in kitajskih tehnologij za samovozeče sisteme in komunikacijske sisteme v vozilih, so povedali viri.

Pričakovana prepoved je posledica preiskave domnevnih tveganj za kibernetsko varnost vozil, ki jih predstavlja kitajska programska oprema, ki jo je marca letos sprožil ameriški predsednik Joseph Biden.

Bidnova administracija meni, da bi lahko Kitajska ali Rusija vdrli ali nadzorovali gibanje vozil, ki bi uporabljala tehnologijo iz teh držav, poroča ameriška agencija.

Bloomberg dodaja, da ima prepoved tudi protekcionistični element, saj bi kitajskim proizvajalcem avtomobilov lahko prepovedali prodajo njihovih vozil v ZDA, če vozila uporabljajo kitajsko komunikacijsko tehnologijo.

Do stopnjevanja kitajsko-ameriške gospodarske vojne je prišlo štiri mesece po tem, ko je Biden uvedel 100-odstotne carine na kitajska električna vozila, pri čemer je kot razlog navedel subvencije Pekinga kitajski avtomobilski industriji in dejstvo, da Kitajska izvaža presežne avtomobile v času, ko ameriška podjetja proizvajajo več in več električnih vozil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek