REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahod ne more brez ruske nafte: V prvi polovici leta kupljeno za dve milijardi dolarjev goriva

Zahod ne more brez ruske nafte: V prvi polovici leta kupljeno za dve milijardi dolarjev gorivaDržave, ki nasprotujejo Moskvi, trošijo vse več poceni gorivo narejeno iz ruske nafte, kaže nova analiza. Vir: Posnetek zaslona, X

V prvi polovici leta 2024 so zahodni vojaški zavezniki kupili za približno dve milijardi dolarjev goriva narejenega iz ruske nafte, pri čemer so uporabili »luknjo« v sankcijah, piše bruseljski Politico.

Skupna analiza Centra za raziskave energije in čist zrak ter Centra za preučevanje demokracije je pokazala, da so se pošiljke bencina, dizla in drugih izdelkov narejenih iz ruske surove nafte v zadnjih mesecih povečale zaradi uvoza iz samo treh turških rafinerij.

Uvoz je tehnično legalen zaradi omenjene »luknje« v sankcijah. Namreč, čeprav so EU in njeni zahodni vojaški zavezniki že zdavnaj prepovedali skoraj ves uvoz ruske nafte, lahko države še vedno kupujejo gorivo ruskega porekla, če je predelano v drugi državi, na primer v Turčiji.

Glede na poročilo Turčija – in zahodna podjetja, ki od nje kupujejo – vse bolj uporabljajo to »izjemo«.

Samo v prvi polovici leta 2024 so EU, ZDA, Združeno kraljestvo in drugi zahodni zavezniki kupili za približno 2 milijardi dolarjev goriva, predelanega iz ruske nafte v treh turških obratih, piše v poročilu.

Ankara je medtem iz Moskve »unovčila" popuste od pet do 20 dolarjev za sod nafte in leta 2023 povečala letni nakup iz Rusije za 34 odstotkov oziroma letos za rekordnih 70 odstotkov.

»Ko EU uvaža bencin iz Turčije, je 10 odstotkov cenejši, kot tisti iz Savdske Arabije,« je dejal Vaibhav Raghunandan, analitik Centra za raziskave energije in čist zrak.

»Toda ti prihranki se sploh ne prenesejo na potrošnike; koristi imajo le podjetja in trgovci. Nekdo mastno služi s to trgovino, vendar to niso navadni ljudje.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek