REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija izdala nalog za aretacijo: Ukrajinec, osumljen sabotaže plinovoda Severni tok, je na begu

Nemčija izdala nalog za aretacijo: Ukrajinec, osumljen sabotaže plinovoda Severni tok, je na beguUkrajinca, ki naj bi bil vpleten v napad, še niso izročili, čeprav je Berlin poljskim oblastem poslal zahtevo za njegovo aretacijo, ugotavlja Süddeutsche Zeitung. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski potapljaški inštruktor, ki je bil na Poljskem in ga Berlin obtožuje sabotaže plinovoda Severni tok v Baltskem morju 26. septembra leta 2022, naj bi uspel pobegniti nemškim tožilcem, ki so izdali nalog za njegovo aretacijo, razkriva Spiegel.

Nemško zvezno tožilstvo Vladimirja Z. in njegove domnevne sostorilce obtožuje protiustavne sabotaže in povzročitve eksplozije.

Po informacijah nemškega časnika je osumljencu uspelo zapustiti Poljsko, na podlagi obveščevalnih podatkov pa se domneva, da naj bi »bil morda opozorjen«.

Nemški državni tožilec Jens Rommel si že nekaj časa prizadeva aretirati osumljenca in doseči preboj v preiskavi, vendar oblasti v Varšavi menda niso želele sodelovati v primeru.

Varšava se, kot poročajo Süddeutsche Zeitung, ARD in Zeit, ni odzvala na zahtevo Berlina po aretaciji ukrajinskega inštruktorja potapljanja.

Süddeutsche Zeitung zato ugotavlja, da vprašanje sabotaže Severnega toka zaradi ravnanja poljskih in ukrajinskih oblasti »končno postaja politično«.

»Spiegel« gre še korak dlje, saj trdi, da so Poljaki v Berlin namenoma pošiljali lažne obveščevalne podatke in namige ter da so poljski uradniki javno izražali dvom glede nemških razkritjih.

Varšava nikoli ni bila posebej zainteresirana za rešitev primera, posnetki iz pristanišča poljskega mesta Kolberg, kjer je bila 19. in 20. septembra 2022 zasidrana jadrnica »Andromeda«, ki je bila, mimogrede, v središču nemške preiskave, so, kot kaže, izginili.

Osebni podatki, ki jih je Poljska pozneje predala preiskavi, so se izkazali za popolnoma neuporabne, piše Süddeutsche Zeitung ob komentarju, da se je »preiskovalcem včasih zdelo, da Poljska namenoma zavlačuje celoten proces.«

Kot poroča »Spiegel«, nemške oblasti po načrtovani aretaciji na Poljskem še dodatno podpirajo trditve, da so za eksplozije plinovoda krivi Ukrajinci.

A kot dodajajo, ozadje Vladimirja Z. še vedno ni povsem jasno.

Nemški obveščevalni krogi zdaj pravijo, da bodo morda morali opustiti teorijo, da so eksploziv podtaknile posebne potapljaške enote, ampak namesto tega raziskati možnost, da so sabotažo izvedli izurjeni civilni potapljači.

Avgusta lani je »Spiegel« objavil obsežen članek o preiskavi sabotaže Severnega toka, v katerem je takrat navedel, da so nemški preiskovalci prepričani, da dosedanji namigi kažejo le v eno smer: v Ukrajino.

Prvi: "Je bila morda mečarica?" Drugi: "Jaz nisem videl te ribe" Tretji: "Potem sem brez idej."
Nemec ob žagi z ameriško zastavo, ki leži na dnu morja ob uničenem rusko-nemškem plinovodu: »Je bila morda mečarica?« Danec: »Jaz nisem videl nobene ribe.« Šved: »Dobro, potem sem brez idej.« Vir: Posnetek zaslona, X

Nekateri politiki pa trdijo, da je možno, da je »Andromeda« podtaknjena skupaj z drugimi sledmi, da je bilo plovilo »pod lažno zastavo« ter da imajo »Američani, Poljaki in Rusi« več motivov za napad na plinovod.

V skladu s 5. členom ustanovne pogodbe Nata, so takrat spomnili, lahko napad na ključno infrastrukturo ene članice izzove odziv celotnega zahodnega vojaškega zavezništva.

Tudi ameriški predsednik Joe Biden je v začetku leta 2022 napovedal uničenje nemško-ruskega plinovoda, ki je dovajal poceni ruski plin v Evropo. Vir: Posnetek zaslona, X

Če je storilec Ukrajina, kako naj jo Nemčija še naprej podpira s tanki in bojnimi letali? In če so Američani pomagali pri napadu, ali bo 75 let čezatlantskega partnerstva - uničenih?

Poljska je bila vedno ena največjih nasprotnic Severnega toka 2 in je že leta zahtevala zaprtje plinovoda, je lani spomnil »Spiegel«.

Varšava je energetsko odvisnost Nemčije od Rusije videla kot eksistencialno grožnjo.

»Pošteno bi bilo reči, da je imela Poljska močan interes enkrat za vselej rešiti ta velik varnostni problem na svojem pragu,« je zaključil nemški časnik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek