REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vse zaradi posojila za Ukrajino: EU želi rusko premoženje za nedoločen čas obdržati zamrznjeno

Vse zaradi posojila za Ukrajino: EU želi rusko premoženje za nedoločen čas obdržati zamrznjenoAmerika je med državami, ki so zahtevale »večjo stopnjo predvidljivosti« pri odplačevanju posojil. Vir: Posnetek zaslona, X

Evropska unija razmišlja o podaljšanju sankcij za državno premoženje Moskve za nedoločen čas, v upanju, da bo to ublažilo zaskrbljenost ZDA glede načrtov uporabe sredstev ruske centralne banke za financiranje 50 milijard dolarjev posojila Ukrajini, odobrenega prejšnji mesec.

Financial Times (FT) namreč poroča o sestanku veleposlanikov 27 držav članic v zvezi s predlogom Evropske komisije pod taktirko Ursule von der Leyen za »neomejeno imobilizacijo sredstev Centralne banke Rusije«.

Ob tem pa želi EU pridobiti in zbrati podatke o prav vsem premoženju, ki ga imajo tudi državljani držav Evropske unije v posebni podatkovni bazi, poroča Focus:

Sankcije proti Rusiji se trenutno uvajajo vsakih šest mesecev, kar med zaveznicami EU povzroča zaskrbljenost, da posojilo ne bo v celoti poplačano.

Pomanjkanje takšne predvidljivosti je bil velik kamen spotike za ZDA, ki so pred podpisom posojila od Evrope zahtevale trdnejša zagotovila, da bo zamrznila 190 milijard vredno rusko premoženje v belgijskem depozitarju vrednostnih papirjev Euroclear do vračila posojila, ali do trenutka, ko bi Rusija pristala, da plača reparacije.

Podaljšanje sankcij za nedoločen čas, piše v dokumentu, v katerega je vpogledal FT, bi »partnerjem iz G7 zagotovilo največjo stopnjo predvidljivosti« pri odplačevanju 50 milijard dolarjev posojila, odobrenega prejšnji mesec.

Načrt je namreč odplačevanje posojil z dobičkom na podlagi premoženja.

Voditelji G7 so se namreč junija dogovorili, da bodo Ukrajini izdali posojilo v višini do 50 milijard dolarjev, ki bo poplačano iz prihodnjih dobičkov, pridobljenih od zamrznjenih sredstev ruske centralne banke.

Samo zamrznjena sredstva v belgijskem depozitarju »Euroclear« bi na primer ustvarila približno 3 milijarde evrov dobička na leto.

Dokument, v katerega je imel vpogled FT, omenja tudi drugo možnost - podaljšanje sankcij s šestih mesecev na tri leta, a uradniki priznavajo, da bo Washington verjetno odobril le prvo možnost.

»Prva možnost je edina možnost. Je težka, a je edina pot, ki daje gotovost in je izvedljiva,« je za FT dejal obveščeni vir.

Države G7 razpravljajo tudi o tem, kako si razdeliti odgovornost za 50 milijard dolarjev vredno posojilo, to vprašanje pa naj bi znova prišlo na dnevni red na srečanju finančnih ministrov G7 ob robu srečanja G20 v Riu de Janeiru.

Prevladuje ideja, da bi države prevzele delež posojila, približno sorazmeren z njihovim BDP, pri čemer bi EU in ZDA zagotovili vsaka po 20 milijard dolarjev, Kanada, Velika Britanija in Japonska pa preostalih 10 milijard dolarjev.

Če države EU ne bodo podprle podaljšanja sankcij, bi lahko Evropska komisija sprva izdala večji delež posojila v višini »do 40 milijard evrov«, menita dva uradnika EU in dodajata, da bi lahko delež zmanjšali, ko druge države prevzemajo svoj delež obveznosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek