REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Nemška industrija trajno motena, težko si bo opomogla

Bloomberg: Nemška industrija trajno motena, težko si bo opomoglaNi vrnitve gospodarstva te države na standarde pred pandemijo covid-19 in energetsko krizo. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemška industrija si po raziskavi Bloomberg Economist (BE) ne more povsem opomoči od padca, ki ga doživlja v zadnjih letih.

Gospodarstvo Nemčije je prizadel vpliv pandemije in energetske krize, in čeprav je bilo pričakovati, da se bo gospodarstvo »prebudilo«, zadnja analiza kaže, da bo to okrevanje veliko počasnejše in da se bo polovica od ocenjenih 7 odstotkov upada v industrijskih aktivnostih - nadaljevala.

»Pričakujemo lahko ciklično okrevanje industrije, ko se denarna politika umiri in povpraševanje povrne.

Toda ne bo vrnitve na norme pred letom 2019, saj se zdi, da je sektor trajno prizadet je dejal Martin Ademmer, ekonomist BE Frankfurt.

Analiza »Bloomberg Economist« kaže, da je letna stopnja rasti potencialne bruto dodane vrednosti v proizvodnem sektorju lani padla na 0,5 odstotka z 1,5 odstotka v letu 2019.

Ocenjuje se, da bo ta upočasnitev povzročila 3,5-odstotni izpad proizvodnih zmogljivosti v primerjavi z ocenjenimi trendi od 2015 do 2019.

Bundesbank letos napoveduje 0,3-odstotno rast in napoveduje, da se gospodarsko okrevanje »nadaljuje«.

Toda okrevanje v proizvodnem sektorju ostaja počasno, nedavni podatki pa so razkrili padec industrijske proizvodnje in tovarniških naročil, kar ni zmanjšalo skrbi nemških gospodarstvenikov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek