REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šef izraelskih vohunov grozil tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča zaradi preiskave vojnih zločinov

Šef izraelskih vohunov grozil tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča zaradi preiskave vojnih zločinovYossi Cohen (levo) in Benjamin Netanjahu (desno): Nekdanji direktor Mossada je bil osebno vpleten v skrivno zaroto, da bi pritisnil na tožilko ICC Fatou Bensouda, naj opusti preiskavo, pravijo viri. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekdanji šef Mossada, izraelske zunanje obveščevalne agencije, naj bi grozil glavni tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) in z vrsto tajnih sestankov poskušal nanjo pritisniti, naj opusti preiskavo izraelskih vojnih zločinov proti Palestincem, piše Guardian.

Yossi Cohen je stopil v stik s takratno tožilko ICC Fatou Bensouda več let, preden je začela uradno preiskavo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na zasedenih palestinskih ozemljih.

Ta preiskava, ki se je začela leta 2021, je kulminirala prejšnji teden, ko je Bensoudin naslednik Karim Khan napovedal, da bo zaradi vojne v Gazi zahteval aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Odločitev tožilca, da predobravnavnemu senatu Mednarodnega kazenskega sodišča vloži zahtevo za izdajo naloga za aretacijo Netanjahuja in njegovega obrambnega ministra Yoava Galanta ter treh voditeljev Hamasa, je rezultat, ki se ga je izraelski vojaški in politični establišment že dolgo bal, poroča britanski časnik.

Cohenova osebna vpletenost v operacijo proti Mednarodnemu kazenskemu sodišču se je zgodila v času, ko je bil direktor Mossada.

Njegove dejavnosti so bile odobrene na visoki ravni in utemeljene z domnevno grožnjo sodišča ICC državi Izrael s pregonom vojaškega osebja, je dejal visoki izraelski uradnik.

Drugi izraelski vir, ki je bil obveščen o operaciji proti tožilki Fatou Bensoudi, je dejal, da je bil cilj Mossada kompromitirati tožilko ali jo najeti kot nekoga, ki bo sodeloval pri zahtevah Izraela.

Tretji vir, ki je seznanjen z operacijo, je dejal, da je Cohen deloval kot Netanjahujev »neuradni glasnik«.

Cohen, ki je bil takrat eden Netanjahujevih najbližjih zaveznikov in tudi danes velja za politično silo v Izraelu, je osebno vodil vpletenost Mossada v skoraj desetletje trajajočo kampanjo za spodkopavanje sodišča v Haagu.

Štirje viri so potrdili, da je Bensouda obvestila majhno skupino visokih uradnikov Mednarodnega kazenskega sodišča o Cohenovih poskusih vplivanja nanjo, zaskrbljena zaradi vse bolj vztrajne in grozeče narave njegovega vedenja.

Trije viri so povedali, da je Bensouda dejala, da je Cohen večkrat pritiskal nanjo, naj ne nadaljuje kazenske preiskave tako imenovanega »palestinskega primera« ICC-ja.

Glede na izjave, ki jih je delila z uradniki ICC, naj bi ji Cohen rekel: »Morala bi nam pomagati in nam pustiti, da poskrbimo zate. Nočeš se vpletati v stvari, ki bi lahko ogrozile tebe ali varnost tvoje družine

Ena oseba, ki je bila obveščena o Cohenovih dejavnostih, je dejala, da je proti Bensoudi uporabil »gnusne taktike« in jo je nazadnje poskušal ustrahovati, sicer neuspešno.

Njegovo obnašanje so primerjali s »preganjanjem in zalezovanjem«.

Mossad se je močno zanimal tudi za družinske člane tožilke ICC Bensoude in pridobil prepise tajnih posnetkov njenega moža, ki so jih izraelski uradniki nato poskušali uporabiti za diskreditacijo tožilke, so povedali viri.

Tiskovni predstavnik urada izraelskega premierja je dejal, da je Guardianova preiskava »polna številnih lažnih in neutemeljenih obtožb, katerih cilj je škodovati državi Izrael.«

Cohen se ni odzval na prošnjo za komentar.

Bensouda ni želela komentirati novinarskih vprašanj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek