REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj se je zgodilo v Kongu: Ameriški državni udar, ki ni uspel?

Kaj se je zgodilo v Kongu: Ameriški državni udar, ki ni uspel?Trije ameriški državljani so bili med člani skupine, ki naj bi poskušala izvesti državni udar v DR Kongo. Ustanovitelj skupine Novi Zair je imel ameriško državljanstvo in je več let preživel v izgnanstvu v ZDA. Malanga je bil ubit v napadu, je sporočila vojska DR Kongo. Vir: Posnetek zaslona, X

Med 50 ljudmi, aretiranimi zaradi poskusa strmoglavljenja vlade v Demokratični republiki Kongo (DRK), so trije ameriški državljani.

Tiskovni predstavnik oboroženih sil DR Kongo Sylvain Ekenge je za državno televizijo RTNC povedal, da je vojska te srednjeafriške države preprečila državni udar proti predsedniku Félixu Tshisekediju in da je »situacija zdaj pod nadzorom«, poroča Reuters.

Skupina uniformiranih oboroženih napadalcev naj bi v soboto pozno zvečer izvedla državni udar in napadla dom Vitala Kamerheja, odhajajočega ministra za gospodarstvo in kandidata za predsednika državnega zbora.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi bili napadalci pripadniki gibanja Novi Zair, ki ga je ustanovil nekdanji politik DR Kongo Christian Malanga. Malanga je imel ameriško državljanstvo in je nekaj let preživel v izgnanstvu v ZDA, preden je bil umorjen v poskusu državnega udara.

Kamerhejev tiskovni predstavnik Michel Moto Muhima je na X objavil, da sta »dva policista, dodeljena njegovi (Kamerhejevi) straži, in eden od napadalcev izgubili življenje.«

Napadalci so poskušali vdreti tudi v predsedniško palačo v središču mesta, pri čemer so trgali in zažigali zastave Konga, sta sporočila Ekenge in vlada.

»Malanga je bil med napadom na (predsedstvo) zagotovo nevtraliziran, neki Abubakar je bil nevtraliziran med napadom na rezidenco Vitala Kamarheja, ostali – njih okoli 50, vključno s tremi ameriškimi državljani – pa so bili aretirani in jih trenutno zaslišuje specializirana služba oboroženih sil,« je dejal Ekenge za Reuters.

Dodal je, da je bil eden od aretiranih ameriških državljanov sin Christiana Malange, Marcel.

Christian Malanga, ki je dejal, da želi končati »korupcijo in politični zastoj« v Kinšasi, je poskus državnega udara prenašal v živo na svoji Facebook strani. »Mi, militanti, smo utrujeni. Ne moremo se ubadati s Tshisekedijem in Kamerhejem; naredila sta preveč neumnosti v tej državi,« je dejal v linga jeziku, po prevodu Reutersa.

Predsednik Tshisekedi je bil ponovno izvoljen na spornih decembrskih volitvah. Dobil je 73 odstotkov glasov in premagal 18 tekmecev.

Lucy Tamlin, ameriška veleposlanica v DR Kongo, je na omrežju X objavila, da je »zelo zaskrbljena« zaradi poročil o ameriških državljanih, ki naj bi bili vpleteni v onemogočen upor.

Z minerali bogati rudniki DR Konga, zlasti bakra in kobalta, ključnih sestavin za baterije za električne avtomobile, so tako pomembni za ZDA, da je bila administracija predsednika Josepha Bidna pripravljena omiliti sankcije za milijarderja, rudarskega magnata Dana Gertlerja, če bi opustil svoje poslovne operacije in premoženje v tej državi, je prejšnji teden poročal New York Times.

Vendar analiki navkljub vsemu temu dogajanju trdijo, da se jim ta incident ne zdi resen poskus spremembe režima, ki ga podpira Zahod.

Res pa je, da je DR Kongo strateškega pomena za ZDA zaradi naravnega bogastva rudnin, ki se uporabljajo v različnih sodobnih tehnologijah, Washington pa za dostop do teh rudnin tekmuje s Pekingom in Brusljem.

Evropska unija je februarja letos z Ruando podpisala »Memorandum o razumevanju glede trajnostnih verig vrednosti surovin«, čeprav je Ruanda glede ključnih mineralov veliko revnejša od svoje sosede DR Kongo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek