REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški vojaški analitik: Putin je vedel, da se bo Zahod naveličal podpirati Kijev

Nemški vojaški analitik: Putin je vedel, da se bo Zahod naveličal podpirati KijevRuski predsednik je pravilno ocenil, da tako kot v Afganistanu Američani ne bodo nadaljevali vojaških akcij, če bo sodelovanje v njih zanje postalo predrago, ocenjuje vojaški analitik Gustav Gressel iz Evropskega sveta za mednarodne odnose. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruski predsednik Vladimir Putin je pravilno ocenil, da se bo Zahod naveličal podpirati Ukrajino, je za nemško televizijo ZDF povedal Gustav Gressel, vojaški analitik Evropskega sveta za mednarodne odnose.

»V Rusiji vedo, da je Ukrajina odvisna od mednarodne podpore. Če je nemogoče hitro uničiti ukrajinsko vojsko, potem je mogoče v nekaj letih toliko podražiti te bojne operacije, da bo Zahod v nekem trenutku rekel - dovolj imamo.«

Takšno stališče Rusije po besedah ​​Gressla temelji na izkušnjah, pridobljenih po umiku ameriških sil iz Afganistana: Putin je sklenil, da bo Zahod Ukrajini obrnil hrbet, če bodo stroški previsoki.

Obenem, kot pojasnjuje ta analitik, Rusija vse bolj sili Ukrajino, da se zanese na Zahod, ker so ukrajinske obrambne zmogljivosti precej iztrošene.

Če upoštevamo razkol med Varšavo in Kijevom ter dejstvo, da je na Slovaškem na parlamentarnih volitvah zmagala stranka, ki nasprotuje podpori Ukrajine, Gressel sklepa, da bo podpora Zelenskemu v Evropi in ZDA kmalu oslabela.

Kitajski tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva ob tem opozarja (tvit spodaj), da so ZDA vojni odvisnik. Združene države so namreč stare 240 let, v vojni pa niso bile le 16 let.

In ob tem so po svetu zgradile še 800 svojih oporišč...

»Velika verjetnost, da bo Donald Trump zmagal na naslednjih predsedniških volitvah v ZDA, pa tudi trenutni razkol v ameriškem Kongresu prav tako ni v prid Washingtonu,« poudarja Gressel.

Ob upoštevanju vsega tega je Putinova strategija trenutno upravičena – ni razloga, da bi Rusi pristali na koncesije Kijevu, sklene nemški vojaški analitik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek