REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strelski pohod v ameriškem Maineu: Na desetine mrtvih, strelec še na begu

Strelski pohod v ameriškem Maineu: Na desetine mrtvih, strelec še na beguStrelec v Lewistonu v zvezni državi Maine. Vir: Posnetek zaslona, X

Oblasti so v množičnem streljanju, ki se je zgodilo na več lokacijah v Lewistonu v zvezni državi Maine, identificirale »osumljeno osebo« - vojaško usposobljenega inštruktorja strelnega orožja s prijavljenimi duševnimi težavami.

Grozljivi prizori so se odvili okoli 19. ure po lokalnem času v Lewistonu, mestu s približno 36.000 prebivalci v zvezni državi Maine, v kegljišču Sparetime Recreation na Mollison Way in Schemengees Bar and Grille na ulici Lincoln.

V ZDA se je znova zgodil strelski pohod. Strelec je imel že pred napadom psihične probleme.

Oblasti še niso potrdile drugih možnih lokacij streljanja, o katerih poročajo lokalni mediji.

Oblasti so na tiskovni konferenci v sredo pozno zvečer potrdile »več žrtev«, vendar niso želele izdati točnega števila, saj razmere ostajajo »tekoče.«

Glede na poročila različnih medijev naj bi bilo v napadu ubitih najmanj 22 ljudi, več kot 50 drugih pa je ranjenih.

Osumljenec je pobegnil s kraja dogodka in je še vedno na begu, oblasti pa so v sredo zvečer sprožile lov za njim.

Policija je objavila več fotografij belega moškega, oboroženega z dolgo puško, oblečenega v črne hlače in rjav jopič.

Policija je za napad osumila Roberta Carda, ki je bil usposobljen za inštruktorja strelnega orožja v vadbeni ustanovi ameriške vojske in bi ga morali obravnavati kot »oboroženega in nevarnega.«

Glede na policijski obveščevalni bilten je bil moški pred kratkim v bolnišnici za duševno zdravje, poročal je, da sliši glasove in je grozil, da bo streljal v vojaški bazi.

Ameriški mediji poročajo, da je bil Card poleti 2023 dva tedna v psihiatrični bolnišnici in nato izpuščen, je zapisano v obvestilu informacijskega centra Maine.

Mesto Lewiston je zaprto, oblasti pa so podjetja pozvale, naj se zaprejo, prebivalcem pa svetovali, naj ostanejo doma z zaklenjenimi vrati. Lokalne šole bodo v četrtek ostale zaprte.

Potem ko so v Lizboni, mestu z 9000 prebivalci približno 8 milj jugovzhodno od Lewistona, našli »vozilo osumljenca«, so tudi tamkajšnjim prebivalcem svetovali, naj se zaklenejo v hiše in stanovanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek