REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razdor v ameriški obveščevalni skupnosti: Del Cie zavrnil izdelavo ključnega dokumenta

Razdor v ameriški obveščevalni skupnosti: Del Cie zavrnil izdelavo ključnega dokumentaUkrajina je razdelila ameriško obveščevalno skupnost. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Izkazalo se je, da je imela CIA v tem primeru prav.

Posledica neokonservativnega sovraštva Bidnove administracije do Rusije in Kitajske - kar je večkrat lepo ponazoril ameriški državni sekretar Antony Blinken z izjavami, da ZDA ne pristajajo na prekinitev ognja v Ukrajini - je precejšen razkol v ameriški obveščevalni skupnosti, piše novinar Seymour Hersh v svojem blogu na Substacku, v katerem navaja, da je Ukrajina »izgubila vojno.«

Ena od žrtev tega razkola so skrivnosti Nacionalne obveščevalne ocene (NIE), ki so desetletja začrtale parametre ameriške zunanje politike, pravi Hersh. Toda nekateri ključni uradi v ameriški obveščevalni agenciji CIA so v mnogih primerih zavrnili sodelovanje v procesu NIE zaradi globokega političnega nestrinjanja z agresivno zunanjo politiko administracije Joeja Bidna.

V enem primeru, navaja Hersh, ​​del Cie ni želel sodelovati pri oceni morebitnega kitajskega napada na Tajvan.

Hersh spominja, da obstajajo pomembni elementi v ameriški obveščevalni skupnosti, ki se zanašajo na terenska poročila in tehnične obveščevalne podatke ter sklepe, da je demoralizirana ukrajinska vojska opustila poskuse preboja ruskih obrambnih linij.

CIA je, navaja Pulitzerjev nagrajenec in veteran ameriškega raziskovalnega novinarstva, ​​že dolgo skeptična glede možnosti za uspeh Ukrajine, za razliko od kolegov v ameriški Obrambni obveščevalni agenciji (DIA), ki so na vse načine, vključno s širjenjem dezinformacij po medijih na Zahodu, optimistično poročali o konfliktu in (problematični) protiofenzivi Ukrajincev.

Te dezinformacije so vključevale tudi lažne zgodbe o tem, kako ima ruski predsednik Vladimir Putin menda raka in kako bo kmalu umrl. Mnogi so nasedli, a ne vsi.

Izkazalo se je, da je imela CIA v tem primeru prav, sklene Hersh.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek