REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA »nepričakovano« našle rakete ATACMS za Ukrajino: Nismo vedeli, da jih imamo

ZDA »nepričakovano« našle rakete ATACMS za Ukrajino: Nismo vedeli, da jih imamoKoličina in stanje raket še nista znana, Bela hiša pa naj bi odobrila njihovo uporabo za bombardiranje Krima. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA bodo Ukrajini po vsej verjetnosti zagotovile rakete dolgega dosega ATACMS, potem ko je med inventarjem v Pentagonu nenadoma najden presežek le-teh, sta za ABC povedala dva neimenovana ameriška uradnika.

Kijev že več kot leto dni išče prav te rakete, a ZDA so se doslej obotavljale iz strahu, da bi s tem sprožile širši spopad z Rusijo.

»Tokrat prihajajo,« je eden od uradnikov povedal za ABC, drugi pa je opozoril, da je prenos raket režimu v Kijevu »še vedno na mizi« in da bo končno odobritev dal predsednik ZDA Joe Biden.

Taktični raketni sistem MGM-140, ki so ga ameriške sile uporabljale v Zalivski vojni in vojni v Iraku, ima doseg do 300 kilometrov in ga je mogoče izstreliti iz večcevnih raketnih lansirnikov M270 in M142 HIMARS, ki sta jih ZDA in Združeno kraljestvo že poslali Ukrajini.

Domet ATACMS bi ukrajinskim silam omogočil napad na tarče globlje za ruskimi mejami, vključno s Krimom.

Iz tega razloga so ZDA že od lani zavračale ukrajinske prošnje za dostavo teh raket, ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan pa je lani julija novinarjem povedal, da »čeprav je ključni cilj ZDA podpora in obramba Ukrajine, drugi ključni cilj je zagotoviti, da se (Američani) ne znajdejo v položaju, ki vodi v tretjo svetovno vojno«.

Predstavniki Bele hiše in Pentagona so prej prav tako poudarjali, da imajo ZDA na zalogi premalo teh raket.

Vendar sta zdaj oba uradnika za ABC povedala, da so ZDA odkrile, da imajo »več raket ATACMS v inventarju, kot je bilo prvotno ocenjeno.«

ABC je odkritje označil za presenetljivo.

Količina in stanje raket še nista znana, Bela hiša pa naj bi odobrila njihovo uporabo za uničevanje Krima.

»Menim, da bi bile tarče na Krimu poveljstvo in nadzor, logistični centri - zlasti skladišča streliva - in letalske baze,« je za ABC povedal nekdanji častnik ameriške vohunske agencije CIA in namestnik pomočnika obrambnega ministra Mick Mulroy.

Toda Kijev je že uporabljal zahodno orožje za napad na civilne cilje na Krimu, vključno z več mostovi, ki so jih to poletje zadele britanske manevrirne rakete Storm Shadow.

Krimski most, ki povezuje polotok z rusko celino, je bil napaden tudi s tovornjakom bombo in mornariškimi brezpilotnimi letali, pri čemer je bilo v obeh napadih skupno ubitih pet civilistov.

Moskva je že večkrat opozorila, da bi zahodne dobave naprednejšega orožja Ukrajini lahko povzročile veliko stopnjevanje sovražnosti.

Tudi tretjo svetovno, jedrsko vojno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek