REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji svetovalec Zelenskega: »Naša glavna napaka je, da smo razčlovečili Ruse«

Nekdanji svetovalec Zelenskega: »Naša glavna napaka je, da smo razčlovečili Ruse«Ukrajinska prizadevanja, da bi povprečnega Rusa predstavili kot »orka« iz Gospodarja prstanov, so bila odlična motivacija za ruske vojake v boju, je poudaril Aleksej Arestovič. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Splošna prizadevanja Ukrajine v smeri »razčlovečenja« Rusov so se izkazala za glavno napako Kijeva v sedanjem konfliktu, meni Aleksej Arestovič, nekdanji svetovalec ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega.

V pogovoru z novinarko Julijo Latinino je izpostavil, da je ta poteza ukrajinskega režima imela nasprotni učinek, oziroma da je dodatno motivirala ruske vojake v bitkah.

»Glavna napaka, ki smo jo naredili, je bila, da smo si dovolili dehumanizirati Ruse,« je dejal Arestovič.

In opozoril, da so se »kolektivni Ukrajinci« čez nekaj časa »z veseljem« prepustili tej praksi in dovolili, da se je vse skupaj »razlilo na svetovni splet«.

Arestovič poudarja, je takšno ravnanje povprečnim mobiliziranim Rusom, ne poklicnim vojakom, dalo »odlično motivacijo za boj«.

Nekdanji pomočnik ukrajinskega predsednika ni navedel, kdaj so se »kolektivni Ukrajinci« nehali obnašati »kot evropski narod« in začeli »demonizirati« Ruse, medtem ko so na povprečne prebivalce sosednje države začeli gledati kot na »orke«, misleč na zla bitja iz epsko-fantastične serije »Gospodar prstanov«.

Ukrajinska propaganda je že od zgodnjih dni konflikta dejavno poskušala prikazati ruske enote kot pošasti in primitivne divjake ter trdila, da se pogosto ukvarjajo s plenjenjem, mučenjem in posilstvom Ukrajincev.

Takšne obtožbe proti Rusom so ponavljali tudi najvišji ukrajinski uradniki, vključno s takratno predstojnico urada za človekove pravice Ljudmilo Denisovo, ki je bila na koncu odstavljena, potem ko se je večina njenih trditev o posilstvih izkazala za lažne.

V nedavni izjavi vodje ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Alekseja Danilova o domnevnem pomanjkanju humanosti ruskih vojakov ni težko prepoznati ideje, podobne stereotipu o »azijski hordi«, ki je še vedno priljubljen med evropskimi neonacisti.

»Nimam težav z Azijci, a Rusi so azijati. Imajo popolnoma drugačno kulturo. Ključna razlika, ki nas loči od njih, je človečnost,« je dejal Danilov v živo na ukrajinski televiziji.

Podobno je izjavila transspolna tiskovna predstavnica ukrajinske vojske, Američan(ka) Sara Ashton-Cirillo, ki je zatrdil(a), da so Ukrajinci in zahodni plačanci »ljudje«, ruski vojaki pa to »zagotovo niso«.

Moskva že leta opozarja na nebrzdano razplamtevanje rusofobije v Ukrajini.

Kremelj poudarja, da rusofobijo Kijev spodbuja s politiko na državni ravni.

Ukrajina je sprejela zakone, ki so omejili in celo prepovedali uporabo ruskega jezika v izobraževanju, medijih in vsakdanjem življenju, razmere pa so se še poslabšale, potem ko je spopad med narodoma februarja 2022 prerasel v vojaško akcijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek