REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Wall Street Journal: Zahod pripravlja novo ukrajinsko ofenzivo, a kaj, če jih prehiti ruska?

Wall Street Journal: Zahod pripravlja novo ukrajinsko ofenzivo, a kaj, če jih prehiti ruska?Zahodni vojaški voditelji, razočarani nad neuspehom ukrajinske ofenzive, se že soočajo z vprašanjem, kaj bi morda lahko bilo mogoče doseči v naslednjih nekaj mesecih. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Rusija ves čas izvaja novačenje novih vojakov in mesečno povečuje svojo vojsko za več deset tisoč vojakov.

Zahodni politiki so začeli špekulirati o pripravah Kijeva na morebitno ofenzivo prihodnjo pomlad, piše Wall Street Journal (WSJ).

Po poročanju ameriškega medija, ki se sklicujejo na vire iz diplomatskega zbora, uradniki Združenih držav Amerike in drugih zahodnih držav upajo, da bo poletna ofenziva Ukrajine naposled vendarle uspešna in bo Rusijo prisilila v pogajanja do prihajajoče zime.

Toda možnosti, da bi se to zgodilo zdaj, so majhne, ​​pravijo diplomati.

Zato naj bi vojaški strategi in politiki na Zahodu že zdaj začeli razmišljati o morebitni ukrajinski ofenzivi spomladi 2024.

Zahodni vojaški voditelji, razočarani nad neuspehom ofenzive, se že spopadajo z vprašanjem, kaj bi morda lahko bilo mogoče doseči v naslednjih nekaj mesecih in kako se pripraviti na dolgotrajen spopad.

Tudi če Zahod ostaja odločen pri podpori režimu Vladimirja Zelenskega, ura tiktaka, saj Kijevu zmanjkuje streliva, žive sile in vzdržljivosti, poudarja WSJ.

Cilj Kijeva je sicer dokazati Ukrajincem in vodilnim politikom v Berlinu, Washingtonu in drugod, da podpora ni zaman in da je treba nadaljevati s pošiljanjem pomoči tako v denarju kot orožju, dodaja ameriški časnik.

Novo težavo pa bi lahko povzročili načrti Rusije. Več visokih generalov in politikov je v Rusiji v zadnjem času namreč opozorilo, da ne bo mogoče ves čas vztrajati pri defenzivi, ne glede na to, da je za Rusijo zelo koristna, saj v tem položaju pada veliko več ukrajinskih kot ruskih vojakov.

Tudi na proukrajinski spletni strani Mediazona naj bi prišli do podatka, da je doslej padlo le okoli 30.000 ruskih vojakov (in trikrat toliko ranjenih), medtem ko je ukrajinskih nenadomestljivih izgub bilo doslej že okoli 400.000.

Kar pomeni, da na enega ruskega vojaka pade od sedem do trinajst ukrajinskih.

Toda zmagati je v vojnah mogoče le z ofenzivami, je nadavno opozoril visok ruski general.

Scott Ritter, nekdanji ameriški marinec in inšpektor OZN za orožje je med prvimi napovedal novo rusko ofenzivo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Rusija bi z ofenzivnimi operacijami lahko začele že ob koncu poletja, napreduje že v smeri Kupjanska.

Nekateri dobro obveščeni analitiki pričakujejo velike ofenzivne akcije ruske vojske najpozneje spomladi leta 2024, ko se bo tudi število vojakov ruske vojske bistveno povečalo.

Rusija namreč ves čas izvaja novačenje novih vojakov in mesečno povečuje svojo vojsko za več deset tisoč vojakov.

Vendar še vedno čaka na pravi trenutek za svojo ofenzivo.

Ukrajinska ofenziva se je začela 4. junija v južno-donecki, bahmutski (zdaj Artjomovsk) in smeri Zaporožja.

Poveljstvo oboroženih sil Ukrajine je v boj poslalo dobro izurjene brigade, oborožene večinoma z zahodno opremo.

Velik problem za Ukrajince predstavljajo minska polja, katerih velikost je presegla pričakovanja, pa tudi dobro utrjeni ruski položaji.

Rusko obrambno ministrstvo je 4. avgusta sporočilo, da je Kijev od začetka ofenzive izgubil več kot 43.000 ljudi in več kot 4.900 kosov orožja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek