REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Global Times: Ločitev od Kitajske se ameriškemu gospodarstvu vrača kot bumerang

Global Times: Ločitev od Kitajske se ameriškemu gospodarstvu vrača kot bumerangLočitev Kitajske od ZDA, ki naj bi omejila kitajske industrijske verige, je v resnici prekinila ameriške dobavne verige in povzročila povečane stroške, ki so padli v breme ameriških potrošnikov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dvostranska trgovina med Kitajsko in ZDA je letos upadla, predvsem zaradi vztrajnih prizadevanj Washingtona, da bi ZDA ločil od Kitajske, piše Global Times.

Pred volitvami naslednje leto, v času, ko mora administracija Joeja Bidna navdušiti volivce z gospodarskim napredkom, se zdi, da je vse težje vzdrževati tovrstno trgovinsko politiko do Kitajske, ki je ameriško gospodarstvo že udarila nazaj kot bumerang.

V prvi polovici leta 2023 je trgovina Kitajske z ZDA znašala 2,25 bilijona juanov ali 314 milijard dolarjev, kar je 8,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

In precej pod skupno rastjo kitajske zunanje trgovine, ki znaša 2,1 odstotka, kažejo podatki kitajske generalne carinske uprave.

Kitajski izvoz v ZDA se je medletno zmanjšal za 12 odstotkov, kar je upad v višni 3,5 odstotka v primerjavi s prvimi petimi meseci letos.

Te številke kažejo, da kitajsko-ameriška trgovina še naprej upada, kar je posledica konfrontacije ZDA s Kitajsko in prizadevanj Washingtona, da bi se oddaljil od kitajskih dobavnih verig.

Podatki ameriškega urada za popis prebivalstva so pokazali, da je Mehika letos izpodrinila Kitajsko kot glavna ameriška trgovinska partnerica, v štirih mesecih do maja pa je uvoz iz Kitajske v primerjavi z lani upadel za 25 odstotkov.

Za zdaj je težko reči, ali je oslabitev dvostranske trgovine kratkoročni odraz vse slabših političnih vezi ali dolgoročni trend, nekaj pa je gotovo: ameriške poslovneže skrbi, da bo imel upad dvostranskih trgovinskih odnosov hude posledice za ameriško gospodarstvo.

Poročilo Federalnih rezervi, objavljeno v torek, navaja, da ceno »ločitve« plačujejo ameriška podjetja in potrošniki, poroča Business Insider.

Nekateri ameriški politiki postajajo paranoični, ugotavlja Global Times, saj Kitajski zavidajo velike gospodarske dosežke in hiter razvoj.

Vrh ameriške administracije meni, da je Kitajska izkoristila ZDA. Toda bistvo kitajsko-ameriških gospodarskih in trgovinskih odnosov je vzajemna korist.

Ameriška konfrontacija s Kitajsko bo samo spodkopala temelje dvostranske trgovine in dala priložnost drugim državam.

Okrepljeno gospodarsko sodelovanje Kitajske z državami, ki so del skupine ASEAN, ki je postala glavna trgovinska partnerica Kitajske, je odličen primer tega.

»Odcepitev« ZDA od Kitajske, ki naj bi zajezila kitajske industrijske verige, je dejansko prekinila ameriške dobavne verige in povzročila višje stroške, ki bremenijo ameriške potrošnike.

Bolj kot ZDA gledajo na svoje gospodarske in trgovinske vezi s Kitajsko skozi prizmo geopolitike, bolj se bodo soočale z nepredvidljivimi motnjami v lastnih dobavnih verigah, kar bo neizogibno vplivalo na ameriško gospodarstvo.

Nekatere težave, s katerimi se sooča ameriško gospodarstvo, so globoko povezane s prizadevanji, da bi Kitajsko gospodarsko iztisnili, kar se je ameriškemu gospodarstvu zdaj vrnilo kot bumerang.

Washingtonu je vse težje nadaljevati svojo politiko zoperstavljanja Kitajski, saj je vse bolj očitno poglabljanje gospodarskih težav v ZDA, kot sta inflacija in breme državnega dolga ZDA. Brez sodelovanja s Kitajsko se bodo gospodarske težave v ZDA le še poslabšale, ugotavlja Global Times.

To pojasnjuje trenutno povečano komunikacijo med visokimi uradniki obeh držav. Najnovejša novica je o možnem obisku ameriške ministrice za trgovino Gine Raimondo na Kitajskem.

Šu Đuting (Shu Jueting), tiskovna predstavnica kitajskega ministrstva za trgovino je v četrtek dejala, da je Kitajska odprta za takšen obisk in se zanima za komunikacijo z ZDA. Pred tem je poudarila pričakovanje Pekiga, da Washington odpravi sankcije proti Kitajski še preden se Raimondova odpravi na pot.

Kitajska bo ostala zavezana reševanju gospodarskih in trgovinskih problemov z dialogom, hkrati pa bo spodbujala konstruktivno in praktično sodelovanje, je sklenila tiskovna predstavnica kitajskega ministrstva za trgovino.

Spravljivi signali iz Bele hiše predstavljajo pozitiven razvoj, ki ga Kitajska pozdravlja, sklepa Global Times, ob poudarku, da ZDA za izboljšanje dvostranskih gospodarskih odnosov morajo pokazati - več iskrenosti.

Kar zadeva gospodarstvo, še vedno veljajo carine na kitajsko blago, ki jih je uvedla administracija Donalda Trumpa leta 2018, ter številne druge ameriške sankcije proti podjetjem iz Kitajske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek