REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Washington Post: Ameriška delegacija pobesnela zaradi predrznega tvita Zelenskega

Washington Post: Ameriška delegacija pobesnela zaradi predrznega tvita ZelenskegaVisoki uradnik pravi, da je skušal ukrajinski predsednik izvajati pritisk na čezatlantsko zavezništvo po kopitu »deli in vladaj«. A se mu ni izšlo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriško delegacijo, ki se je udeležila vrha NATO bloka v Vilni, naj bi do obisti razjezil tvit ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, v katerem je kritiziral čezatlantsko zavezništvo, ker se obotavlja zagotoviti konkreten časovni načrta za pristop Kijeva k bloku, poroča Washington Post.

Zelenski je grajal NATO in jasno izrazil nezadovoljstvo, ko je zapisal, da je »brez primere in absurdno, da ni nobenega časovnega okvirja ne za povabilo, ne za članstvo Ukrajine« in navrgel, da je »neodločnost« glede tega vprašanja znak »šibkosti« vojaškega zavezništva, ki ga vodijo ZDA.

Člane ameriške delegacije je pošteno razkačilo, ko so na Twitterju prebrali sporočilo ukrajinskega voditelja, poroča Washington Post, ki se sklicuje na neimenovanega uradnika, ki je bil seznanjen s primerom.

Časnik poudarja, da je »kritiziranje zavezništva v nasprotju s podobo zahodne harmonije, ki so jo ameriški predsednik Joe Biden in njegovi sodelavci projicirali« svetu na dogodku v Vilni.

Visoki uradnik Nata je za Washington Post povedal, da je Zelenski s svojim tvitom po eni strani pritiskal na zavezništvo, po drugi strani pa je želel pokazati Ukrajincem, češ »boril sem se do konca«.

Biden je v nedeljo za CNN dejal, da je »prezgodaj« govoriti o članstvu Ukrajine v Natu, in pojasnil, da mora Kijev izvesti več reform in doseči »demokratizacijo«, preden postane del bloka.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je ob robu vrha v Vilni pojasnil, da bi dovolitev Ukrajini, da se zdaj pridruži zavezništvu, vodila NATO »v vojno z Rusijo«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek