REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški proizvajalci električnih vozil v paniki: Kitajska omejuje dobavo galija, kaj pa zdaj?

Nemški proizvajalci električnih vozil v paniki: Kitajska omejuje dobavo galija, kaj pa zdaj?Proizvajalci avtomobilov so v dilemi, saj ne vedo, ali se lahko še naprej zanašajo na galij, ki je zelo pomemben za proizvodnjo električnih vozil. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Napoved Kitajske, da bo s 1. avgustom uvedla nadzor nad izvozom redkih zemljin - galija in germanija, je pretresla trge, stranke, ki kupujejo izdelke iz galija, pa so že začeli kopičiti zaloge, piše Reuters.

Največji kupec galija na svetu, nemško podjetje Freiberger Compound Materials, svari, da njegovi naročniki delajo zaloge posebnih polprevodnikov iz te kovine.

»Moje stranke so vznemirjene in želijo povečati zaloge galija. Število naročil narašča, celotna industrija pa je na trnih,« je povedal vodja tega nemškega podjetja Michael Harz.

Proizvajalci avtomobilov so v dilemi, saj ne vedo, ali se še lahko zanesejo na galij, ki je zelo pomemben za proizvodnjo električnih vozil.

Freiberger Compound Materials po ocenah poznavalcev kupuje 10 odstotkov svetovne proizvodnje galija in se skoraj v celoti zanaša na dobavitelje iz Kitajske.

To podjetje ima med 70 in 80 milijoni evrov letne prodaje ter 65-odstotni delež na trgu ploščic galijevega arzenida, ki se uporablja pri proizvodnji pametnih telefonov oziroma rdečih LED diod.

Kitajska naj bi 1. avgusta ustavila pošiljke galija in germanija in nadaljevala trgovanje s tema kovinama približno mesec dni kasneje, ko bo obdelala vloge izvoznikov za dovoljenja.

Harz ne verjame, da bo Kitajska v naslednjih nekaj letih popolnoma prekinila trgovino z galijem, saj bi to škodovalo tudi njeni elektronski industriji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek