REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vse več držav po sankcijah proti Rusiji zahteva svoje zlato nazaj

Vse več držav po sankcijah proti Rusiji zahteva svoje zlato nazajGeopolitika in razmere na trgih v razvoju so spodbudile nekatere centralne banke, da so zmanjšale delež dolarja v deviznih rezervah in uvedle druge valute. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vse več držav zaradi sankcij, ki jih je proti Rusiji uvedel Zahod, svoje zlate rezerve vrača v matične države, kažejo podatki iz raziskave ameriške investicijske družbe Invesco, poroča Reuters.

Več kot 85 odstotkov od 85 nacionalnih skladov in 57 centralnih bank, ki so sodelovali v letni globalni študiji Invesca, verjame, da bo inflacija v naslednjem desetletju višja kot v prejšnjem.

Takšno okolje običajno spodbuja naložbe v zlato in obveznice iz gospodarstev v vzponu, a zdi se, da je pomemben sprožilec tudi zahodna zamrznitev skoraj polovice od skupaj 640 milijard dolarjev vrednih ruskih zlatih in deviznih rezerv.

Raziskava je pokazala, da je ogromen delež centralnih bank zaskrbljen zaradi takšnega precedensa pod taktirko vodilnih zahodnih držav.

Skoraj 60 odstotkov vprašanih je dejalo, da je zlato postalo bolj privlačno, medtem ko jih 68 odstotkov hrani rezerve doma, v primerjavi s 50 odstotki leta 2020.

»Zlato iz državnih rezerv smo prej hranili v Londonu ... Toda zdaj smo ga prenesli nazaj v našo državo, ker želimo zanesljivo sredstvo in da je naše imetje na varnem,« navajajo avtorji raziskave besede visokega uradnika centralne banke iz ene od dežel Latinske Amerike.

Rod Ringrow, šef uradnih institucij pri Invescu, ki je nadzoroval izdelavo poročila, je dejal, da gre za splošno razširjeno mnenje med bankirji osrednjih državnih bank po svetu.

»’Če je to moje zlato, potem želim, da je v moji državi, je mantra, ki smo ji bili priča zadnje leto,« opozarja Ringrow.

Geopolitika in razmere na trgih v razvoju sta spodbudili nekatere centralne banke, da so zmanjšale delež dolarja v deviznih rezervah in uvedle druge valute.

Sedem odstotkov anketiranih meni, da naraščajoči dolg ZDA negativno vpliva na dolar, čeprav večina še ne vidi alternative temu bankovcu v vlogi svetovne rezervne valute.

Delež tistih, ki vidijo kitajski juan kot možno alternativo, se je zmanjšal na 18 odstotkov z 29 odstotkov leta 2022.

Skoraj 80 odstotkov od 142 anketiranih institucij vidi geopolitične napetosti kot največje tveganje v naslednjem desetletju, 83 odstotkov pa jih je navedlo inflacijo kot razlog za skrb v naslednjih 12 mesecih.

Infrastruktura zdaj velja za najprivlačnejši razred sredstev, zlasti projekti, ki vključujejo proizvodnjo energije iz obnovljivih virov.

Naložbena privlačnost Kitajske je ostala enaka, medtem ko je Indija že drugo leto zapored potrdila svoj položaj v skupini najprivlačnejših.

Trend vračanja proizvodnje bližje matični državi je izboljšal uvrstitev Mehike, Indonezije in Brazilije glede naložbenih skomin tujih investitorjev, da vlagajo v razvoj enega od omenjenih gospodarstev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek