REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajski »Global Times«: Upamo, da pojmovanje »zdrave konkurence« Yellenove ni v ameriškem slogu

Kitajski »Global Times«: Upamo, da pojmovanje »zdrave konkurence« Yellenove ni v ameriškem sloguObisk glavne ameriške finančnice v Pekingu najbrž ne bo spremenil toka gospodarskih odnosov med državama, prav tako pa ne bo izboljšal odnosov med Kitajsko in ZDA. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po obisku ameriške finančne ministrice Janet Yellen v Pekingu sta obe strani pogovore označili za iskrene in konstruktivne, kar bi lahko nakazovalo, da se bodo odnosi med državama v nekem prihodnjem koraku izboljšali, piše v komentarju Global Timesa.

Ob tem je bila ameriška finančna ministrica po ocenah analitikov predvsem v misiji moledovanja Kitajske, saj je poskušala zagotoviti, da bi Peking še naprej kupoval ameriške obveznice in s tem naj ne bi sodeloval v dedolarizaciji sveta.

Hiter padec dolarja bi seveda škodil tudi sami Kitajski, zato se le-ta uporabi dolarjev odreka počasi, toda trend je jasen.

In malo verjetno je, da bi trend dedolarizacije ameriška finančna ministrica lahko ustavila na Kitajskem.

V najboljšem primeru ga je le upočasnila...

V »ohlajenih« odnosih med Združenimi državami Amerike in Kitajsko so ta srečanja na visoki ravni dobila nekaj novosti.

Za začetek je obisk Yellenove trajal skoraj štiri dni, kar je v zadnjih letih neobičajno in kaže, da je res veliko vprašanj, o katerih sta se pogovarjali gospodarsko-trgovinski ekipi obeh držav.

Drugič, na srečanjih med obema stranema je prevladoval profesionalni ton - sodeč po izjavah ameriške strani je bilo na obisku manj ideoloških elementov kot v prejšnjih letih.

Na srečanjih med obema stranema je prevladoval profesionalni ton - sodeč po izjavah ameriške strani je bilo na obisku manj ideoloških elementov kot v prejšnjih letih.

In tretjič, obe strani sta pokazali voljo za uresničitev tistega, kar sta se dogovorila voditelja obeh držav, kar je verjetno najpomembnejši vidik obiska ameriške finančne ministrice na Kitajskem, piše medij blizu kitajske komunistične partije.

Poudarjeno je tudi, da je Yellenova med obiskom podala več pozitivnih, spravljivih izjav, kot so, da je svet dovolj velik tako za ZDA kot Kitajsko, da ZDA ne želijo prekiniti vseh vezi s Kitajsko in da je treba vzpostaviti gospodarske odnose, ki bodo v obojestransko korist.

Takih stališč ne gre razumeti kot neko diplomatsko prijaznost, ki običajno veje med gostom in domačini, saj odražajo stališča in želje ameriške poslovne skupnosti, ki jo zastopa Yellenova.

Vse to skupaj daje zunanjemu svetu neka pozitivna pričakovanja.

Pa vendar so kot sveča v vetru: šibka in negotova.

Poznavalci menijo, da obisk Yellenove vendarle ne bo spremenil toka gospodarskih odnosov med državama, prav tako ne izboljšal odnosov med Kitajsko in ZDA.

Še vedno je splošno prepričanje med Kitajci, da bo politika Washingtona do Kitajske še naprej usmerjena v zadrževanje in zatiranje ter da zato ne bo napredka tudi pri gospodarskih in trgovinskih vprašanjih.

To mnenje sicer ne delijo le Kitajci, ampak tudi dobršen del mednarodne skupnosti.

Yellenova je na primer večkrat omenila, da želijo ZDA s Kitajsko imeti zdrav konkurenčni odnos, ne pa pristopa »zmagovalec vzame vse«.

To se res sliši lepo, dokler se (Kitajci) ne vprašamo, kaj za Američane pomeni zdrava konkurenca, je v dvomih komentator Global Timesa.

Ali gre za ameriško razumevanje tega pojma, po katerem so geopolitični apetiti ZDA potešeni, medtem ko Kitajska molče sodeluje?

Ali pa temelji na medsebojnem spoštovanju, miroljubnem sobivanju in sodelovanju, ki koristijo vsem?

Poteze Washingtona v zadnjih letih so resno spodkopale zaupanje zunanjega sveta v kitajsko-ameriške odnose do te mere, da je težko verjeti čemur koli, kar rečejo ZDA.

To se lahko spremeni le s konkretnimi koraki Washingtona, poudarja kitajski dnevnik.

Ceneč pozitivna sporočila, ki jih je prinesla Yellenova, kolumnist Global Timesa naposled sklene, da je za dosego resnično zdravih medsebojnih odnosov potrebno dolgoročno prizadevanje obeh strani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek