REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO meni, da je protiofenziva Ukrajine zaenkrat neuspešna

NATO meni, da je protiofenziva Ukrajine zaenkrat neuspešnaUničen Leopard. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zahodni uradniki so zasebno priznali, da protiofenziva Ukrajine proti Rusiji ne poteka dobro in da se bo prihodnja vojaška pomoč Kijevu zaradi tega lahko zmanjšala, poroča Financial Times.

»Rusija ima še vedno prednost v številu,« je prejšnji teden na zasebnem srečanju povedal general Christopher Cavoli, vrhovni poveljnik zveze NATO v Evropi, poroča Financial Times (FT).

Dodal naj bi, da Ukrajina v svojem delovanju ni dosegla pomembnejših uspehov.

»V dobrem ali slabem bo izid [operacije] vplival na vse, kar počnemo v zvezi z Ukrajino, in vsi se tega zavedamo,« je za FT povedal visoki evropski diplomat, ki je želel ostati anonimen.

Zahodni pristop pomeni »boj do zadnjega Ukrajinca«.

»Financiranje, podpora, politična angažiranost ... in kar je najpomembnejše mirovni pogovori, ki prihajajo, ne glede na to, ali so nam všeč ali ne.«

Zahodni uradniki so se javno zavezali, da bodo podpirali Ukrajino, »kolikor bo potrebno«, da premaga Rusijo.

Vendar je Moskva opozorila, da ZDA in njihovi zavezniki z oboroževanjem in urjenjem ukrajinskih enot podaljšujejo konflikt in ne bodo spremenili njegovega izida.

Zahodni pristop pomeni »boj do zadnjega Ukrajinca«, so izjavili ruski uradniki.

Leopard po srečanju z mino
Leopard po srečanju z mino. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Da NATO počasi izgublja upanje v uspeh Ukrajine poroča tudi irski novinar in dopisnik RT Chey Bowes.

FT je ocene navedel za ponazoritev notranjih razprav na Zahodu. Voditelji Evropske unije naj bi Ukrajini ponudili uradne varnostne zaveze, časnik pa je povedal, da je pridobil osnutek končne izjave, ki so jo obravnavali na tekočem vrhu v Bruslju.

Članici EU Francija in Nemčija, skupaj z Združenim kraljestvom in ZDA, si prizadevata zagotoviti dvostranske varnostne dogovore.

Dogovor bi služil kot »vmesna stopnica«, ki bi Kijevu dala »zaupanje v trajno podporo Zahoda« in zagotovila, da EU ne bo postavljena na stranski tir Nata, piše v poročilu.

Irska, Malta in Avstrija naj bi bile proti razširitvi nejasno opredeljenih zavez.

Ukrajinski uradniki so vztrajali, da bodo nadaljevali vojaško akcijo, dokler ne bodo povrnili vsega ozemlja, ki ga je Ukrajina izgubila.

Ukrajinski zakon tudi prepoveduje kakršna koli pogajanja z Moskvo, dokler je ruski predsednik Vladimir Putin na položaju.

Moskva je dejala, da je pripravljena na mirovna pogajanja pod določenimi pogoji in da brezkompromisna drža Kijeva, ki je takšna zaradi stalne podpore Zahoda, stoji na poti diplomacije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek