REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Začelo se je maščevanje Zahodu: Rusija svari, da je Macron »neprimeren« za BRICS

Začelo se je maščevanje Zahodu: Rusija svari, da je Macron »neprimeren« za BRICSPariz je ta teden potrdil, da si Macron na vse kriplje prizadeva za povabilo na avgustovski vrh bloka v Južni Afriki. Toda Moskva je rekla »njet!« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Prisotnost francoskega predsednika Emmanuela Macrona na srečanju voditeljev organizacije BRICS bi bila »neprimerna« glede na odnos njegove vlade do Moskve, je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

Pariz je ta teden sicer potrdil, da si Macron prizadeva za povabilo na avgustovski vrh bloka držav povezanih v BRICS v Južni Afriki.

Kratica BRICS označuje pet največjih gospodarstev v vzponu: Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko.

Od leta 2009 se vlade držav BRICS vsako leto srečujejo na uradnih vrhunskih srečanjih.

Zadnji 14. vrh BRICS-a je 24. julija 2022 gostil Peking.

Rjabkov je v četrtkovem pogovoru z novinarji pojasnil, da je rusko nasprotovanje morebitnemu Macronovemu nastopu temeljilo na prizadevanjih Francije za izolacijo Moskve in podpori Pariza cilju NATO pakta, da Rusiji zada »strateški poraz« v posredniški ameriški vojni v Ukrajini.

»Tega stališča ne skrivamo in o tem smo obvestili južnoafriške kolege,« je po poročanju Interfaxa dejal Rjabkov.

»Pričakujemo, da bo naše stališče v celoti upoštevano,« je sklenil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova.

Kot gostiteljica vrha bi bila Južna Afrika sicer upravičena povabiti Macrona, čeprav bi bilo pomembno, da se Pretoria pred tem posvetuje z drugimi članicami organizacije BRICS, je pojansil Rjabkov.

Opozoril je, da blok trenutno razpravlja o merilih za vstop prihodnjih članic.

Eden od teh pogojev bo verjetno postala zavrnitev enostranskih gospodarskih sankcij kot geopolitičnega orodja, Francija pa se po tem kazalniku zagotovo ne bi kvalificirala, trdi Rjabkov.

Približno 20 držav je menda uradno zaprosilo za pridružitev organizaciji BRICS ali navedlo, da razmišljajo o takšni potezi.

Francije ni med njimi.

Zakaj je BRICS tako priljubljen med državami Afrike, Azije in Latinske Amerike morda najbolj zrcalijo besede Martina Zharareja, predsednika Zimbabveja.

Gre predvsem za nasprotovanje politiki hegemonije, ki jo narekuje Washington, kot ameriškega intervencionizma in prevlade dolarja na svetovnem parketu.

»Ameriški dolar propada. Pridružite se BRICS. Delajmo skupaj za svet miru, harmonije in brez vojn. Prebivalci Sudana so v težavah zaradi Američanov. Američani bi se morali nehati vmešavati v notranje zadeve drugih držav,« je pozval predsednik Zimbabveja.

»Vaš čas ustrahovanja in uničevanja suverenosti drugih narodov je končan,« je Združenim državam sporočil Martin Zharare.

In Američanom nato še položil na srce: »Vaše sankcije so se obrnile proti vam, da vas prizadenejo. Še naprej bomo razvijali Zimbabve brez vas. Nehajte ustvarjati vojne ... A v Ukrajini - (Afričani) podpiramo Rusijo.«

Organizacija, ki se je začela kot neformalni gospodarski klub, trenutno navaja Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko kot polnopravne članice.

Vodja francoskega gibanja »Patriot« Florian Philippot je na svojem Twitter računu med prvima delil novico, da je skupina držav zbranih v BRICS, organizaciji, ki jo tvori pet gospodarstev v vzponu prvič v zgodovini postala gospodarsko močnejša od G7.

Spomnimo, G7 je skupina liberalnih demokracij, ki so sebe doslej predstavljale kot gospodarsko najuspešnejše, saj jo sestavljajo Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.

»To je to! BRICS ekonomsko močnejši od G7! 31,5 odstotka svetovnega BDP-ja proti 30,7 odstotka G7, in še slabše bo (za G7)! A mi ostajamo prilepljeni na stari svet, ki propada zaradi Evropske unije in zveze NATO! To je velika napaka! Stop! Bodimo svobodni in neuvrščeni!« je aprila zapisal nekdanji evropski poslanec.

Glede na dejstvo, da moč G7 upada, organizacije BRICS pa raste, je lažje razumeti Macronov pritisk na Južnoafričane, da ga uvrstijo med povabljence tokratnega vrha.

Analitiki domnevajo, da je Macron upal, da bi mu na snidenju voditeljev BRICS-a uspelo priti tudi do ruskega voditelja Vladimirja Putina...

O Macronovi želji, da se vrine med udeležence vrha v Johannesburgu je prvi poročal francoski časnik L'Opinion.

Te govorice je v torek potrdila francoska zunanja ministrica Catherine Colonna med obiskom Južne Afrike.

Njena gostiteljica, južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor pa je dejala, da bi bilo povabilo Macronu »inovacija« za BRICS.

Južnoafriška zunanja ministrica je nato v isti sapi opozorila, da odločitve na temo povabila za Macrona - ni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek