REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Propad ideje o »zeleni politiki«: Evropa zdaj porabi še več premoga!

Propad ideje o »zeleni politiki«: Evropa zdaj porabi še več premoga!V Evropski uniji so leta 2022 proizvedli 349 milijonov ton premoga, kar predstavlja petodstotno medletno rast. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Proizvodnja in poraba premoga v Evropski uniji sta se leta 2022 v primerjavi z letom 2021 povečali, je v danes objavil Eurostat.

Leta 2022 je bilo v EU proizvedenih 349 milijonov ton premoga, kar predstavlja petodstotno medletno rast, porabljenih pa je 454 milijonov ton - dva odstotka več kot leta 2021.

Največji delež v proizvodnji in porabi ima rjavi premog, leta 2022 pa so v EU proizvedli 294 milijonov ton tovrstnega premoga, kar je šest odstotkov več medletno.

Danes rjavi premog pridobivajo v devetih državah EU, prednjači pa Nemčija, ki je lani proizvedla 131 milijonov ton rjavega premoga, kar predstavlja 44 odstotkov celotne proizvodnje Evropske unije.

Pomembne proizvajalke rjavega premoga so Poljska – poljski delež je 19 odstotkov, Bolgarija - delež 12 odstotkov, Češka - delež 11 odstotkov.

To vrsto premoga proizvajajo tudi v Romuniji, Grčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Slovaškem, poroča Eurostat.

Poraba rjavega premoga in lignita je praktično enaka njuni proizvodnji, saj se ne uporabljata za trgovino, ampak za proizvodnjo električne energije.

Črni premog, najkakovostnejšo vrsto premoga, trenutno proizvajata le dve državi EU - Poljska in Slovaška, lani pa sta proizvedli 55 milijonov ton tovrstnega premoga.

Poraba premoga je leta 2022 dosegla 160 milijonov ton.

Največji porabnici sta bili Poljska - 38 odstotkov porabe celotne EU in Nemčija - 25 odstotkov porabe.

Črni premog je bil iskano blago tudi v Italiji, na Nizozemskem, v Franciji, Španiji in na Češkem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek