REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brez Kitajske ne gre: Evropska unija prosi Peking za pomoč pri rešitvi vojne v Ukrajini?

Brez Kitajske ne gre: Evropska unija prosi Peking za pomoč pri rešitvi vojne v Ukrajini?Shizofreno - hkrati Evropska komisija izdaja dokument o ekonomski varnosti, uperjen proti Kitajski. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Voditelji Evropske unije se bodo prihodnji teden pogovarjali s predstavniki Kitajske, da bi jih prosili za pomoč pri reševanju konflikta v Ukrajini, a tudi razpravljali o globalnih vprašanjih, kot so podnebne spremembe in gospodarski odnosi med stranema, poroča Reuters.

Evropski voditelji se bodo konec prihodnjega tedna sestali na vrhu v Bruslju, glavni temi pogovorov pa naj bi bili Kitajska in gospodarska varnost.

Povabilo Kitajcem je po navedbah virov v osnutku sklepa, ki je bil pripravljen pred samim vrhom.

Uradniki so dejali, da je osnutek sklepa v skladu z izjavo G7, sprejeto maja, vendar obravnava posebna vprašanja v odnosih med EU in Kitajsko, kot sta »uravnoteženje« gospodarskih odnosov in »potreba po vzajemnosti«.

»Mislim, da je pomembno, da okrepimo koncepte, kot sta zmanjšanje tveganja in diverzifikacija,« je za Reuters dejal neimenovani evropski uradnik.

Evropska komisija je nedavno objavila svojo novo strategijo gospodarske varnosti, ki vključuje strožji nadzor nad izvozom in odlivi tehnologije.

Čeprav Kitajska v strategiji ni posebej omenjena, je nedvomno v središču pozornosti tega dokumenta, poudarja britanska agencija.

Uradnik je dejal, da so nekatere države članice EU do zadevnega predloga precej previdne, saj sta izvozna dovoljenja in varnost v pristojnosti držav, ne Bruslja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek