REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Wall Street Journal: Kitajska načrtuje vzpostavitev centra za vojaško usposabljanjene na Kubi

Wall Street Journal: Kitajska načrtuje vzpostavitev centra za vojaško usposabljanjene na KubiViri ameriškega časnika se sklicujejo na nove obveščevalne podatke pod oznako visoke zaupnosti, ki so jih opisali kot prepričljive, a razdrobljene. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kitajska in Kuba se dogovarjata o vzpostavitvi novega skupnega vojaškega centra za usposabljanje na ozemlju karibske države, a ideja, da bi to lahko vodilo do namestitve kitajskih enot in obveščevalcev v bližini ameriške zvezne države Florida, je vznemirila Washington, so povedali sedanji in nekdanji visoki ameriški uradniki za Wall Street Journal.

Viri ameriškega časnika se sklicujejo na nove obveščevalne podatke pod oznako visoke zaupnosti, ki so jih opisali kot prepričljive, a razdrobljene.

Pogajanja o gradnji omenjenega objekta na severni obali Kube so po poročilih ameriških obveščevalcev že v napredni fazi, vendar še niso zaključena.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je stopila v stik z uradniki v Havani, da bi poskušala preprečiti dogovor med državama, dodaja ameriški časnik.

Sedanji in nekdanji ameriški uradniki so dejali, da bi novi vojaški objekt lahko Kitajski zagotovil platformo za morebitno napotitev vojakov na Kubo in razširitev zmogljivosti za elektronsko vohunjenje.

Wall Street Journal je pred tem poročal, da naj bi Peking na Kubi zgradil postajo za elektronsko vohunjenje, kar so kitajski in kubanski uradniki zanikali.

Tudi Washington je poročilo sprva označil za netočno, da bi kasneje ugotovil, da kitajska vohunska postaja na Kubi obstaja že od leta 2019 in da to ni nič novega...

En sedanji in en nekdanji ameriški uradnik sta za Wall Street Journal povedala, da je domnevni vojaški objekt, ki ga Peking namerava zgraditi na Kubi, del kitajskega Projekta 141, pobude Ljudske osvobodilne vojske za razširitev svoje vojaške prisotnosti in mreže logistične podpore na globalni ravni.

Kitajski predsednik Xi Jinping med pregledom raketnih enot  Vir: Xinhua, posnetek zaslona
Kitajski predsednik Ši Đinping med pregledom raketnih enot. Vir: Xinhua, posnetek zaslona

Nekateri obveščevalci pravijo, da Peking svoje akcije na Kubi vidi kot odgovor na prisotnost ZDA na Tajvanu, čigar vojsko oborožuje in usposablja Washington, dodaja Wall Street Journal (WSJ).

WSJ poudarja, da je na tem otoku ob Tajvanski ožini, ki ga sicer tudi ZDA uradno priznavajo kot del kitajskega ozemlja, razporejeno več kot 100 ameriških vojakov.

Tajvan je od celinske Kitajske oddaljen približno toliko kot Kuba od ZDA, poudarja ameriški časnik.

Ameriški uradniki pravijo, da Peking še vedno nima nameščenih vojakov na Kubi, medtem ko imajo ZDA na desetine vojaških baz po vsem Tihem oceanu, kjer je nameščenih več kot 350.000 ameriških vojakov.

Poročilo Wall Street Journala prihaja po tem, ko se je ameriški državni sekretar Antony Blinken v Pekingu srečal s kitajskim predsednikom Ši Đinpingom, kar je vsaj na videz ublažilo napetosti med obema velesilama.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek