REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stoltenberg potožil: Ukrajinske sile soočene z dobro pripravljeno rusko obrambo

Stoltenberg potožil: Ukrajinske sile soočene z dobro pripravljeno rusko obramboGeneralni sekretar Nata: »Ukrajinske enote se soočajo s težkim terenom in z odporom Rusov, ki so se vkopali« v večlinijske jarke. Ruske sile so uspele »vzpostaviti statične, dobro pripravljene obrambne črte z minskimi polji, z zmajevimi zobmi, s tankovskimi rovi.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je potožil, da se ukrajinske oborožene sile ne morejo kosati z dobro pripravljeno obrambo ruske vojske.

»Ukrajinskim vojakom se je težko boriti z dobro zgrajeno rusko obrambo,« je dejal generalni sekretar zveze NATO med obiskom enega od vojaško-industrijskih podjetij v Nemčiji, poroča RIA Novosti.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg z nemškim obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Stoltenberg je spomnil, da je ukrajinska protiofenziva še v zgodnji fazi in da je pred Ukrajinci težka pot, saj se soočajo z brutalnim odporom Rusije.

Po besedah ​​Stoltenberga Ukrajina potrebuje sodobno opremo za preboj ruskih obrambnih linij.

Stoltenberg je v isti sapi opozoril, da so arzenali Nata - prazni.

Generalni sekretar je v ponedeljek poudaril, da so rezerve orožja čezatlantske vojaške zveze izčrpane.

Navkljub temu je dodal, da vaja zavezništva Air Defender, ki si je za prizorišče izbrala področje, ki meji na Rusijo, pošilja sporočilo, da je NATO pripravljen braniti vsak centimeter svojega ozemlja.

»To je največja letalska vaja v zgodovini Nata. Z njo sporočamo, da smo pripravljeni braniti vsak centimeter našega ozemlja,« je dejal Stoltenberg in pojasnil, da je namen vaje preprečiti konflikt, ne pa ga izzvati.

Toda agencija TASS svari, da se je vaja Nata Air Defender v Nemčiji in sosednjih državah začela 12. junija in naj bi trajala dva tedna, okoli 250 letal pa bo v tem času vadilo odbijanje morebitnih napadov z Vzhoda.

Iz Berlina so sporočili, da je od 10.000 vojakov Nata, ki sodelujejo na vajah, 6000 iz Nemčije.

Po drugi strani pa je vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov v torek dejal, da bi moral NATO v Ukrajino poslati svoje enote, če je proti zamrznitvi konflikta.

»Če NATO znova uporablja svojega generalnega sekretarja Jensa Stoltenberga, da sporoči, da je proti zamrznitvi 'konflikta v Ukrajini', potem to pomeni, da se želijo boriti. Torej naj se borijo, mi smo pripravljeni,« je dejal Lavrov na vrhu CSTO po srečanje z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Lavrov je dejal, da je Rusija pripravljena na takšen razvoj dogodkov, saj je dejal, da že zdavnaj razumela cilje Nata glede razmer v Ukrajini.

»Zahod je obseden z ohranjanjem svoje hegemonije ... in ohranjanjem svojih pravil, ki spodkopavajo mednarodno pravo in so oblikovana po načelu 'ko je zame dobičkonosno, je dobro, ko ni, je slabo',« je sklenil Lavrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek