REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

IEA opozarja na možno pomanjkanje nafte

IEA opozarja na možno pomanjkanje nafteSvetovna energetska agencija je še opozorila, da sta »prerazporeditev svetovnih trgovinskih tokov brez primere« in nujne sprostitve strateških rezerv nafte članic IEA lani »omogočila obnovo industrijskih zalog, kar je zmanjšalo napetosti na trgu« sredi naraščajočega povpraševanja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je letos dvignila svoje obete glede svetovnega povpraševanja po nafti na rekordnih 102,3 milijona sodov na dan, pri čemer pravi, da ga bodo poganjala hitreje rastoča gospodarstva v državah v razvoju.

V zadnjem srednjeročnem poročilu o trgu, objavljenem ta teden, IEA predvideva, da bo svetovno povpraševanje po nafti med letoma 2022 in 2028 naraslo za 6 odstotkov in doseglo 105,7 milijona sodčkov na dan (bpd), kar je 5,9 milijona sodčkov na dan več kot v letu 2022.

To rast bo podprlo močno povpraševanje iz petrokemičnega in letalskega sektorja.

Tako so lani na družbenih omrežjih komentirali obisk ameriškega predsednika Joeja Bidna v Riadu (Savdska Arabija)... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Glede na poročilo bo približno tri četrtine povečanja v šestletnem obdobju do leta 2028 prišlo iz Azije, pri čemer bo Indija prehitela Kitajsko kot glavni vir rasti do leta 2027.

Povpraševanje po nafti v Severni Ameriki in Evropi bo v »kontrakcijskem načinu« večji del obdobja v luči politik energetskega prehoda, so sporočili iz agencije.

Za Kitajsko, ki v prvi polovici leta 2023 doživlja postpandemično oživitev povpraševanja po nafti, naj bi se rast povpraševanja od leta 2024 naprej upočasnila.

Vendar pa je IEA ugotovila, da bo svetovni petrokemični sektor ostal ključno gonilo svetovne rasti povpraševanja po nafti, pri čemer bodo utekočinjeni naftni plin (LPG), etan in nafta predstavljali več kot polovico povečanja med letoma 2022 in 2028 in skoraj 90 odstotkov povečanja v primerjavi z ravnmi pred pandemijo.

Glede na poročilo bo približno tri četrtine povečanja v šestletnem obdobju do leta 2028 prišlo iz Azije, pri čemer bo Indija prehitela Kitajsko kot glavni vir rasti do leta 2027.

Poročilo navaja, da se bo močno razširil tudi letalski sektor, ko se bodo letalski prevozi po ponovnem odprtju meja normalizirali.

Hkrati je IEA navedla, da bo letna rast povpraševanja padla z 2,4 milijona bpd v letu 2023 na 0,4 milijona bpd v letu 2028, kar bi pomenilo »zgodovinski preobrat k virom z nižjimi emisijami.«

»Premik k gospodarstvu s čisto energijo se pospešuje, vrhunec svetovnega povpraševanja po nafti pa je na vidiku pred koncem tega desetletja, ko bodo električna vozila, energetska učinkovitost in druge tehnologije napredovale,« je izjavil izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Svetovna energetska agencija je še opozorila, da sta »prerazporeditev svetovnih trgovinskih tokov brez primere« in nujne sprostitve strateških rezerv nafte članic IEA lani »omogočila obnovo industrijskih zalog, kar je zmanjšalo napetosti na trgu« sredi naraščajočega povpraševanja.

IEA je tudi dejala, da pričakuje, da bodo naložbe v raziskovanje in proizvodnjo nafte in plina leta 2023 dosegle 528 milijard dolarjev, kar je najvišja raven od leta 2015 .

In 11-odstotno povečanje glede na lansko leto.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek