REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poslovil se je Daniel Ellsberg, »oče« žvižgačev in človek, ki je dokumente Pentagona razkril medijem

Poslovil se je Daniel Ellsberg, »oče« žvižgačev in človek, ki je dokumente Pentagona razkril medijemLegendarni analitik, ki je medijem posredoval študije, ki so razkrile, da je ameriška vlada vedela, da ne bo zmagala v vojni v Vietnamu, je postal aktivist in pisatelj. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Daniel Ellsberg, legendarni analitik ameriške vlade in prvi znani žvižgač, se je poslovil v petek; umrl je - kot je razkrila njegova družina - zaradi raka trebušne slinavke. Ellsberg si je prislužil naziv »oče« žvižgačev, ko je leta 1971 dokumente Pentagona razkril New York Timesu.

Pogumni Daniel Ellsberg je razkril Američanom in svetu grenko resnico o vojni v Vietnamu.

»Pentagonski dokumenti« alias »Pentagon Papers« so zajemali ameriško politiko v Vietnamu med letoma 1945 in 1967 ter pokazali, da so se zaporedne ameriške administracije zavedale, da ZDA ne morejo zmagati v tej vojni.

Zadevni dokumenti so razkrili, da so ameriški politiki »sistematično lagali, tako javno kot Kongresu« o razmerah v Vietnamu.

Pogumni Daniel Ellsberg je razkril Američanom in svetu grenko resnico o vojni v Vietnamu. Ni dvoma, da je na ta način pomagal končati to nesmiselno in krvavo morijo.

Do konca vojne leta 1975 je umrlo več kot 58.000 Američanov, 304.000 pa jih je bilo ranjenih.

Skoraj 250.000 južnovietnamskih vojakov je bilo ubitih, tako kot približno milijon severnovietnamskih vojakov in gverilcev Viet Konga ter več kot 2 milijona civilistov v Severnem in Južnem Vietnamu, Laosu in Kambodži.

Pentagonovi dokumenti so leta 1971, ko so bili objavljeni - najprej v New York Timesu in nato v Washington Postu, povzročili senzacijo, saj je ameriško Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Nixonove administracije, da njihova objava ogroža nacionalno varnost.

Leta 2017 je bila zgodba o Pentagonovih dokumentih obnovljena v filmu The Post, nominiranem za oskarja, ki ga je režiral Steven Spielberg in v katerem je britanski igralec Matthew Rhys upodobil Ellsberga.

Hkrati je Ellsberg načrtoval še večje razkritje - več tisoč strani, ki nikoli niso bile objavljene v javnosti in so vsebovale domnevne načrte Washingtona za jedrsko vojno s Sovjetsko zvezo in Kitajsko, je poročal The New Yorker.

Ellsberg je v petdesetih letih prejšnjega stoletja služil v marincih, sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja pa je odšel v Vietnam kot civilni analitik za ministrstvo za obrambo, kjer je vodil študijo vojaških protiuporniških taktik.

Ellsberg je bil obtožen - podobno kot danes Julian Assange - vohunjenja, zarote in kraje državnega premoženja, za katere je bila zagrožena kazen 115 let zapora.

Ko je Pentagonove dokumente razkril medijem, je delal za korporacijo RAND, ki je blizu Pentagonu.

Leta 1973 so Ellsbergu začeli soditi. Obtožbe vohunjenja, zarote in kraje državnega premoženja, za katere je bila zagrožena kazen 115 let zapora, so bile opuščene zaradi napačnega ravnanja vlade, vključno z vlomom v ordinacijo Ellsbergovega psihiatra.

Oproščen je vseh obtožb po razkritju afere Watergate leta 1973, ki je odnesla iz Bele hiše tedanjega ameriškega predsednika Richarda Nixona.

Ravno zaradi svoje izkušnje je vneto zagovarjal Juliana Assangea, novinarja in ustanovitelja WikiLeaksa.

Spomnimo, Julian Assange zaradi tega, ker je svetu razkril ameriške vojne zločine in druga grozodejstva ameriških sil in politike že leta trohni brez kakršnekoli razsodbe v celici strogo varovanega zapora Belmarsh v Londonu.

Ellsberg je tako kot številni intelektualci po vsem svetu vztrajno zahteval, da se Assangea nemudoma izpusti na prostost.

Po koncu vojne v Vietnamu je po lastnem opisu postal »predavatelj, znanstvenik, pisec in aktivist, ki govori o nevarnostih jedrske dobe, napačnih intervencijah ZDA (po svetu) in nujni potrebi za domoljubnim žvižganjem

Ellsberg je sodeloval s številnimi medijskimi hišami in izdal štiri knjige.

V zadnjih letih je javno podprl Chelsea Manning, ameriško vojakinjo, ki je WikiLeaksu razkrila zapise o vojnah v Iraku in Afganistanu in tudi Edwarda Snowdna, ki je objavil dejstva o tem, kako ameriška vlada vohuni za posamezniki po vsem svetu, tudi za voditelji partnerskih držav prek razvpite NSA (Agencije za nacionalno varnost).

V četrtek pa je bil objavljen Ellsbergov poslovilni intervju v bruseljskem portalu Politico, v katerem je 92-letni žvižgač opozoril, da ZDA vodijo »skriti imperij«, ruski predsednik Vladimir Putin pa je bil prisiljen v vojno.

Ameriške volitve se na področju zunanje in obrambne politike ter na področju prodaje orožja zožijo na to, kdo bo vladal imperiju, je dejal slavni žvižgač.

Opozoril je, da »skriti imperij« pod taktirko Washingtona pooseblja NATO po vsem svetu. Dodal je, da je Washington s širitvijo vpliva na vzhod Stare celine naravnost »izzval ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je začel vojno«, še posebej pa ga je jezilo, da so osrednji ameriški mediji pogosto vpleteni v prikrivanje državnih skrivnosti in izpostavil, da je »ideja, da so bili Američani kdaj dobri fantje, napačna«.

 »Mislim, da se le majhen del Američanov zaveda našega vpliva na nekdanji kolonialni svet,« je dejal.

»Kralj Karel III. ni več imperator, ampak kot je videti, je to v praksi Joe Biden,« je bil kritičen Ellsberg.

Spomnil je, da večina Američanov ne ve za en sam, kaj šele za več primerov državnih udarov, za katerim stojijo ZDA. Iran, Gvatemala, Indonezija, Honduras, Dominikanska republika, Brazilija in Čile so le nekatere države, v katerih so se zgodili, je našteval.

Na komentar novinarja Politica, da so bile »to vse politike iz časa hladne vojne« in vprašanje, ali misli, da se je doslej karkoli spremenilo, je Ellsberg odgovoril, da temu ne verjame.

»Demokrati so glede tega enako brez morale kot republikanci,« je razočaran pojasnil. »Naše (ameriške) izbire na področju zunanje in obrambne politike ter na področju prodaje orožja se zožijo na to, kdo bo vladal imperiju,« je sklenil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek