REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Washington Post: Ukrajina načrtovala napad na Moskvo, a so ZDA zahtevale, naj ga odložijo

Washington Post: Ukrajina načrtovala napad na Moskvo, a so ZDA zahtevale, naj ga odložijoUkrajinski uradniki v zasebnih pogovorih že dlje časa govorijo o tem, da ZDA nadzorujejo nekatere vojaške operacije, vendar je bilo ameriško posredovanje pred načrtovanim napadom na Rusijo le delno uspešno. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Washington Post (WP) je objavil, da je Ukrajina načrtovala napad na Moskvo na obletnico začetka posebne vojaške operacije, 24. februarja letos, a je na prepričevanje Washingtona naposled odnehala.

Na to kažejo tudi dokumenti Pentagona, ki so nedavno pricurljali v javnost.

Generalmajor Kirilo Budanov, vodja vojaške obveščevalne službe Ukrajine - GRU, je ukazal enemu od svojih častnikov, »naj se pripravi na izvedbo množičnih napadov 24. februarja z vsem, kar ima GRU na voljo«, piše v tajnem poročilu Agencija za nacionalno varnost ZDA.

Časnik poudarja, da so ukrajinski uradniki razmišljali o možnosti napada z uporabo TNT-ja iz Črnega morja na rusko pristaniško mesto Novorosijsk; cilj te simbolične operacije naj bi bil pokazati, da je Ukrajina sposobna udariti globoko znotraj ruskega ozemlja.

Po poročanju WP je bil dokument ameriške agencije objavljen 13. februarja, torej ravno v času, ko so ZDA znova pozvale svoje državljane, naj zapustijo Rusijo.

Pa vendar je bilo 22. februarja objavljeno poročilo ameriške agencije CIA, v skladu s katerim se je glavna obveščevalna uprava Ukrajine »na zahtevo Washingtona strinjala, da odloži napade na Moskvo.«

Washingtonski časnik piše, da je to še en primer želje Kijeva po prenosu bojev na ozemlje Rusije, kar pa ZDA včasih zadržujejo, saj ne želijo, da bi konflikt prerasel v neposreden spopad med ameriškimi in ruskimi silami.

Washingtonski časnik piše, da je to še en primer želje Kijeva po prenosu bojev na ozemlje Rusije, kar pa ZDA včasih zadržujejo, saj ne želijo, da bi konflikt prerasel v neposreden spopad med ameriškimi in ruskimi silami. Kar bi vodilo v tretjo svetovno, najbrž jedrsko vojno.

Vendar pa se v Rusiji še naprej dogajajo skrivnostne eksplozije in napadi brezpilotnih letal, operacije na tujih tleh pa spadajo v pristojnost ukrajinske GRU, poudarja WP.

Čeprav ambiciozni Budanov ne priznava, da za napadom stoji njegova agencija, v isti sapi opozarja, da se bodo ti napadi nadaljevali, saj je januarja za Washington Post tudi javno napovedal: »So ljudje, ki postavljajo eksplozive. Obstajajo droni. Dokler ne bo obnovljena ozemeljska celovitost Ukrajine, bodo težave znotraj Rusije.«

Časnik ugotavlja, da je Budanov sicer znan po drznih trditvah in izjavah, na katere številni zahodni uradniki gledajo s skepso. Povedal je, denimo, da je ruski predsednik Vladimir Putin neozdravljivo bolan in da bo Ukrajina kmalu premagala Rusijo, nato pa, da bo Krim že letos poleti vrnjen Kijevu, kar je po ameriških obveščevalnih dokumentih - malo verjetno.

»Ukrajinski uradniki v zasebnih pogovorih že dlje časa govorijo o tem, da ZDA nadzorujejo nekatere vojaške operacije,« piše Washington Post, a dodaja, da je bilo ameriško posredovanje pred načrtovanim napadom na Rusijo le delno uspešno.

»Ni znakov«, da bi se ukrajinska varnostna služba, SBU, »strinjala z odložitvijo lastnih načrtov za napad na Moskvo v tem času,« navaja poročilo Cie.

Washington Post tudi trdi, da so ameriški uradniki ukrajinskemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu dali jasno vedeti, da so dojeli, da je Kijev vpleten v umor ruske politologinje Darije Dugine, ki je umrla 20. avgusta 2022 v eksploziji avtomobila v Podmoskovju ob zaskrbljeni oceni, da bi lahko ta teroristični napad izzval oster odziv Moskve.

Iz objavljenih dokumentov sledi, da so ameriški uradniki tudi zaskrbljeni, da bi lahko Peking ukrajinske napade na rusko ozemlje z ameriškim orožjem videl kot »agresijo NATO« pakta, torej da je »Washington neposredno odgovoren za stopnjevanje konflikta«, nakar bi tudi Kitajska lahko povečala svojo podporo Rusiji.

Vključno z oborožitvijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek