REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusi imajo »morilca« satelitov: Kaj je »Tobol« in zakaj bi se ga moral Musk bati?

Rusi imajo »morilca« satelitov: Kaj je »Tobol« in zakaj bi se ga moral Musk bati?Izstrelitev satelita Starlink. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Glede na zaupne dokumente Pentagona Rusija morda ustvarja morilca sovražnih satelitov, piše Washington Post.

Po ugotovitvah ameriških obveščevalnih virov, Moskva že mesece eksperimentira s svojim sistemom elektronskega bojevanja Tobol, da bi motila satelitske operacije Starlinka, ki je v lasti Elona Muska in katerega storitve so Kijevu na voljo brezplačno že od začetka ruske posebne vojaške operacije.

»Dokument, ki je pricurljal v javnost, sega v marec in ne nakazuje, ali je bil kateri od ruskih poskusov uspešen. Toda razkritje (ameriških) obveščevalnih služb je kljub temu osupljivo, saj potrjuje, kar so opazovalci prej samo domnevali: da se program, ki naj bi bil domnevno zasnovan za zaščito satelitov Kremlja, lahko namesto tega uporabi za napad na tiste, ki jih uporabljajo njegovi nasprotniki,« poročajo ameriški mediji.

Podjetje SpaceX, ki ima v lasti omrežje Starlink, ni komentiralo razkritih informacij.

Toda lansko pomlad se je Musk ozrl na domnevne poskuse Kremlja, da bi ogrozil njegove satelite, pri čemer je opozoril, da navkljub dejstvu, da so pokazali odpornost do motenj in poskusov vdiranja, »se zdi, da Rusi krepijo tozadevna prizadevanja«.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Konstantin Zhura je izjavil, da se uradniki v Kijevu zavedajo teh ruskih prizadevanj in »sprejemajo ukrepe za njihovo nevtralizacijo«.

Vendar, kako uspešni so ti ukrepi?

»Ukrajinske enote so oktobra poročale o težavah s signalom, medtem ko so se gibale proti ruskim položajem med protiofenzivo na jugu in vzhodu. Ni jasno, ali so bili izpadi Starlinka, o katerih so poročali v Ukrajini, posledica ruskih poskusov s sistemom Tobol ali drugih motečih zmogljivosti, ki jih uporabljajo ruske sile, kot je sistem Tirada-2, nameščen na tovornjaku,« piše Washington Post.

Analitiki pravijo, da imajo Rusi vsaj sedem sistemov Tobol, ki so vsi nameščeni poleg objektov, ki se uporabljajo za sledenje zahodnim satelitom, navaja poročilo, ki ga je ta mesec objavila Secure World Foundation, skupina, ki se osredotoča na vesoljsko varnost in trajnost.

Motenje satelitov, pravijo v Fundaciji, se lahko zgodi v vesolju, z neposrednim ciljanjem na satelite, in na tleh, kjer orožje cilja na sprejemnike.

Motenje na tleh, znano kot »motenje povezave navzdol«, oddaja signal na isti frekvenci kot satelit, kar preprečuje, da bi ga povezane naprave sprejele.

Vendar pa je ta metoda manj učinkovita, ker mora biti motilnik, da bi deloval, relativno blizu sistemov, ki jih namerava motiti.

Ukrajinski vojak stoji poleg antene Starlink v Bahmutu. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Motnje, ki se pojavljajo v vesolju, so znane kot »uplink jamming« (motenje navzgornje povezave), tam pa se zaradi interference med signali napadalca in izdajatelja popačijo informacije, ki jih prejmejo uporabniki satelitov.

Razkritje (ameriških) obveščevalnih služb je osupljivo, saj potrjuje, kar so opazovalci prej samo domnevali: da se program, ki naj bi bil domnevno zasnovan za zaščito satelitov Kremlja, lahko namesto tega uporabi za napad na tiste, ki jih uporabljajo njegovi nasprotniki.

»'Tobol' skoraj zagotovo deluje na ta način,« je za Washington Post povedal raziskovalec Bart Hendrickx.

Dokument, ki je pricurljal v javnost, po navedbah WP opisuje »tekoči ruski vojaški operativni eksperiment za ciljanje satelitskega komunikacijskega sistema 'Starlink' nad Ukrajino z ruskim Tobol-1« in identificira tri lokacije v Rusiji, kjer so bili izvedeni testi.

»Ocenjeni center«, kamor so bili usmerjeni testi, se nahaja v bližini Bahmuta, kjer so potekali najhujši boji v času ruske posebne vojaške operacije.

»Medtem ko rusko pozicioniranje kompleksov Tobol po državi morda nakazuje, da se uporabljajo v obrambne namene, so tri lokacije, opredeljene v oceni ameriških obveščevalnih služb, ena zunaj Moskve, nato lokacija blizu Krima in v Kaliningradu, najbližji objekti Ukrajini, zaradi česar so primerni za ofenzivno operacijo,« poroča Washington Post.

Po besedah ​​Briana Weedena, direktorja programskega načrtovanja pri Secure World Foundation, njihovo območje pokrivanja vključuje celotno Ukrajino.

»Javna dokumentacija, ki jo imamo, kaže, da gre za obrambni sistem, saj bi 'Tobol' služil za zaznavanje poskusov (Zahoda) motenja ali oviranja ruskih satelitov. Analiziral bi te motilne signale in nato oddal protisignal, ki bi poskušal odpraviti motnje,« pojasnjuje Weeden in dodaja, da, »če lahko to storite, lahko verjetno uporabite iste zmogljivosti za ofenzivno motenje satelita nekoga drugega«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek