REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vse tesnejše sodelovanja med Moskvo in Pekingom - grožnja drugim državam?

Vse tesnejše sodelovanja med Moskvo in Pekingom - grožnja drugim državam?Kitajsko-rusko vojaško sodelovanje ni usmerjeno proti tretjim osebam in je popolnoma v skladu z mednarodnim pravom in mednarodno prakso, poudarja Wang Wenbin. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Sodelovanje med Rusijo in Kitajsko na vojaškem področju ni usmerjeno proti tretjim osebam in ne predstavlja grožnje nobeni državi, je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

»Glede kitajsko-ruskega vojaškega sodelovanja smo večkrat izrazili svoje stališče. Zadevno sodelovanje ni usmerjeno proti tretjim osebam, je v celoti v skladu z mednarodnim pravom in mednarodno prakso ter ne predstavlja grožnje nobeni državi,« je dejal Wenbin.

Poudaril je, da nihče nima pravice dajati neodgovornih izjav o vojaškem sodelovanju med državama.

»ZDA, ne Kitajska, so vrgle orožje na bojišče.

ZDA ne morejo narekovati Kitajski, kaj naj naredi.

Nikoli ne bomo dopustili, da bi ZDA kazale s prstom ali celo izsiljevale in izvajale pritisk na naše odnose z Rusijo,« je poudaril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

»Japonsko pozivamo, naj popravi napačno prakso stopnjevanja regionalnih napetosti, preneha provocirati in umetno ustvarjati blokovsko konfrontacijo, namesto tega pa naj zgradi stališče o konstruktivnih in stabilnih odnosih s Kitajsko ter to uresniči s konkretnimi dejanji,« je dejal.

Pred tem je Tokio objavil uradno letno zunanjepolitično poročilo »Modra knjiga o diplomaciji«, v katerem navaja, da je »Japonska zaskrbljena in namerava z vidika nacionalne varnosti še naprej pozorno spremljati krepitev vojaških vezi med Rusijo in Kitajsko, zlasti skupnih zračnih in mornariških patrulj na območju okoli japonskih meja.«

Na stališča Tokia do »nezakonite okupacije« Kurilskih otokov se je odzval tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

»Takšno besedilo je nesprejemljivo ... Požgali so (Japonci) sestavni del Ruske federacije,« je spomnil Dimitrij Peskov.

Spomnimo, kitajski predsednik Ši Đinping je nedavno obiskal Moskvo, kjer se je srečal z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom, ki je izjavil, da je napredek v odnosih med Rusijo in Kitajsko v zadnjih desetih letih impresiven in da so medsebojni odnosi na najvišji ravni.

Ruski voditelj je na sprejemu, organiziranem v čast kitajskega kolega, poudaril, da njegov obisk v Rusiji po ponovni izvolitvi za predsednika priča o tem, kako posebno je partnerstvo med državama.

Izpostavil je, da njuni odnosi temeljijo na medsebojnem spoštovanju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek