REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politico: Luksuzne ure politikov izzivajo izjemno pozornost javnosti

Politico: Luksuzne ure politikov izzivajo izjemno pozornost javnostiMedtem ko zagovarjajo »zategovanje pasu« in vsesplošno varčevanje, ukinjajo socialne transferje in podobne med volivci nepriljubljene ukrepe, nekateri politiki v javnosti izstopajo z urami, vrednimi več deset tisoč evrov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na plano prihaja vse bolj izrazito nesorazmerje med stališči, ki jih zagovarjajo nekateri politiki, in njihovim finančnim stanjem.

Medtem ko zagovarjajo »zategovanje pasu« in vsesplošno varčevanje, ukinjajo socialne transferje in podobne med volivci nepriljubljene ukrepe, nekateri politiki v javnosti izstopajo z urami, vrednimi več deset tisoč evrov.

Njihov modni okus pogosto pritegne veliko pozornost medija, a tudi ogorčenja navadnih ljudi.

Nemški finančni minister Christian Lindner je prišel v središče pozornosti, potem ko so ga opazili, kako skriva svoj luksuzni Rolex med nastopom v pogovorni oddaji prejšnji teden, kar je sprožilo kritike, da poskuša prikriti svoje bogastvo, poroča bruseljski Politico.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je podobno napako zagrešil prejšnji mesec, ko je na televiziji zagovarjal med Francozi osovraženo pokojninsko reformo, ki je povzročila srdite proteste in veliko stavko v Franciji, medtem pa je vpričo kamer izvedel (ponesrečen) »čarovniški trik«: Na začetku oddaje je imel pregrešno drago uro na zapestju, nato pa jo je med oddajo snel - pod mizo.

Kritiki trdijo, da je Macron uro odstranil, saj se je zavedel, da je pred očmi javnosti luksuzni izdelek, vreden okoli 80.000 evrov.

Francoski mediji so jo identificirali kot Bell & Ross BR V1-92 in objavili, da začetni model stane okoli 2400 evrov. Toda ta je bil še posebej personaliziran za francoskega predsednika, takšen model pa lahko stane do 80.000 evrov.

Naslovnice medijev so polnili naslovi, ki so poudarjali, da Macronova ura stane kot 94 pokojnin.

Iz Elizejske palače so po drugi strani opravičevali potezo predsednika, češ da je Macron uro snel, ker je z njo »trkal po mizi in povzročil močan hrup«.

Čas je bil še posebej neroden za Macrona, saj je približno tri milijone ljudi protestiralo proti njegovemu načrtu, da bi v Franciji zvišal upokojitveno starost z 62 na 64 let.

Poljski minister za promet Slavomir Nowak je bil leta 2013 prisiljen odstopiti, potem ko so tožilci trdili, da je kršil zakon, ker ni prijavil lastništva ure v vrednosti 5000 evrov.

Novembra 2014 je bil Nowak zaradi prikrivanja lastništva ure kaznovan z globo v višini okoli 4800 evrov.

Novaka so nato leta 2020 med delom za ukrajinsko transportno agencijo aretirale poljske oblasti zaradi suma korupcije, vodenja organizirane kriminalne združbe in pranja denarja…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek