REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški vojaški strokovnjak: »Težko si je predstavljati preživetje zveze NATO in EU po ukrajinskem konfliktu«

Ameriški vojaški strokovnjak: »Težko si je predstavljati preživetje zveze NATO in EU po ukrajinskem konfliktu«Washington ne zanima dejstvo, da je Ukrajina dejansko že uničena. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Če bi bil Washington pripravljen priznati, da ima Moskva legitimne interese za svojo nacionalno varnost v Ukrajini in na Črnem morju, bi pogajanja o koncu ukrajinskega konflikta lahko potekala že jutri zjutraj, je za Novosti povedal upokojeni polkovnik ameriške vojske in nekdanji uradnik ZDA ter avtor, svetovalec in televizijski komentator, ki je uveljavljen kot vpliven, čeprav nekonvencionalen teoretik vojaške strategije Douglas Macgregor.

»Na žalost Washington noče priznati varnostnih interesov Rusije. Ukrajinska nevtralnost, po avstrijskem modelu, bi bila vedno sprejemljiva rešitev za Evropejce, toda odločenost Bele hiše in Pentagona, da Ukrajino vključita v NATO in tako to državo spremenita v sovražno do Rusije, preprečuje miren izid,« razloguje bistvo ameriške posredniške vojne v Evropi ameriški vojaški strokovnjak.

Poudarja, da bo Rusija v ukrajinskem konfliktu zmagala, »ker ima strateško visok položaj«.

»Ruski razlogi so v tej vojni pravični. Poleg tega na Zahodu, če se lahko tako izrazim, ni skomin po (neposredni) vojni z uradno Moskvo,« je prepričan Macgregor.

Meni, da si je po ukrajinskem konfliktu težko predstavljati preživetje NATO pakta in Evropske unije.

»Tehnično gledano je bilo dejanje uničenja plinovoda (Severni tok) na severu Evrope v resnici akt vojne tako proti Rusiji kot proti Nemčiji.

Rezultat tega je, da z napredovanjem konflikta (v Ukrajini) postaja vse bolj jasno, kako globoko se evropski strateški interesi razlikujejo tako drug od drugega kot od vzgibov ZDA,« ugotavlja Američan.

Glede na dejstvo, da je imel pomembno vlogo v Natovem bombardiranju Jugoslavije leta 1999, je ocenil, da je agresija Severnoatlantske alijanse na ZRJ bila le zahodni preizkus za Ruse.

Ko govori o Natovem bombardiranju ZRJ, Macgregor poudarja, da vedno obstajajo alternative uporabi te vrste sile, a da jih je administracija tedanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, ki jo je na evropskih tleh takrat močno podpirala vlada britanskega premierja Tonyja Blaira - kategorično zavrnila.

»V retrospektivi teh dogodkov ni nerazumno trditi, da je bil poskus prisiliti Srbijo z bombami h kapitulaciji v marsičem nekakšna generalna vaja za tisto, za kar je administracija Joeja Bidna upala, da bi lahko bila kapitulacija Rusije pred ZDA in Natom, vse v luči konflikta v Ukrajini,« je prepričan Macgregor.

Poudarja, da je bilo Kosovo že od leta 1995 priložnost za Washington, da »močneje utrdi ameriške cilje« na tem območju.

»Ukrajina je še eno sredstvo za dosego tega cilja.

Washington ne zanima dejstvo, da je Ukrajina dejansko že uničena.

ZDA so pripravljene še naprej žrtvovati Ukrajince, saj so prepričane, da ta vojna prispeva k propadu Rusije,« svari ameriški vojaški strokovnjak.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek