REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Načrt von der Leynove propadel, Švica priznala: Nimamo podlage, da bi zaseženo rusko lastnino dali Kijevu

Načrt von der Leynove propadel, Švica priznala: Nimamo podlage, da bi zaseženo rusko lastnino dali Kijevuvon der Leynova bo sedaj težje "zakonito" ropala...

Švicarska vlada je priznala, da bi bila predaja zasežene ruske lastnine Kijevu - nezakonita.

Na spletni strani Švicarskega zveznega sveta je navedeno, da je država po posvetovanju s pravnimi svetovalci »prišla do sklepa, da zaseg ruskega premoženja ni v skladu z zakonodajo te države.«

»To bi bilo v nasprotju z jamstvi, ki jih daje ustava,« piše v sporočilu.

Odločitev je bila sprejeta po analizi delovne skupine, ki jo je imenoval švicarski Zvezni urad za pravosodje zaradi številnih predlogov iz Evropske unije, da se zaplenjena sredstva pošljejo v Kijev.

Delovna skupina je ugotovila, da »razlastitev in zaseg zasebnega premoženja zakonitega izvora brez odškodnine po švicarski zakonodaji nista dopustna«.

Opozorila je še, da zaseg zamrznjenega zasebnega premoženja ne bi bil v skladu s švicarsko ustavo in pravnim redom ter bi pomenil kršitev mednarodnih zavez Švice, je v sredo sporočila švicarska vlada.

Bern je dodal, da se je seznanil s temi ugotovitvami in da bo še naprej podpiral Ukrajino, neodvisno od razprav o zamrznjenem premoženju.

Med tednom so mediji poročali, da je švicarska vlada zasegla rusko premoženje v vrednosti 8,1 milijarde ameriških dolarjev, medtem ko je banka Credit Suisse dodala, da je dodatno zasegla še več kot 19 milijard dolarjev.

EU je pred tem sprejela odločitev o ustanovitvi posebne delovne skupine, ki bi preučila, v kakšnih okoliščinah bi bilo mogoče v Ukrajino poslati vse, kar je Unija zasegla Rusiji.

Premier Švedske je v torek dejal, da EU doslej ni imela podobne naloge in da ni modela iz prakse, ki bi ga lahko uporabili v primeru Ukrajine in Rusije.

A čeprav je EU zasegla sredstva v višini 258 milijard ameriških dolarjev, v Bruslju še vedno ne vedo, kje se »skriva« največji del tega denarja, poroča Bloomberg.

Za zdaj je po poročanju tega medija lociranih le 14 odstotkov vsega premoženja, kar znaša približno 36,4 milijarde dolarjev. Kljub včerajšnji odločitvi vlade bo Švica še naprej podpirala Ukrajino v sporu z Rusijo.

»Rusija je z napadom na Ukrajino kršila mednarodno pravo in je zato dolžna Ukrajini plačati odškodnino,« je poudarjeno v dokumentu švicarske vlade.

Spomnimo, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je večkrat, začenši od 24. maja lani, propagirala zamisel, da bi v EU za obnovo Ukrajine uporabili premoženje Rusov in ruskih poslovnih subjektov, ki je bilo zamrznjeno v sklopu sankcij Rusiji.

Predsednica EK Ursula von der Leyen je tudi v lanskem govoru na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu predlagala, da bi rusko premoženje uporabili za financiranje povojne obnove Ukrajine. Dejanja Rusije pod predsednikom Vladimirjem Putinom je primerjala z ravnanjem nekdanje Sovjetske zveze, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

A zdi se, sodeč po ugotovitvah švicarskih in švedskih oblastnikov, da se ji, navkljub pozivu, da je treba v pomoč in podporo Ukrajini preučiti prav vse razpoložljive možnosti oziroma »obrniti vsak kamen« - pobuda, ki se v resnici glasi, Kako ukrasti, da bo »zakonito«? - ne bo zlahka izšla.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek