REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija se sooča s pomanjkanjem toaletnega papirja, tradicionalni proizvajalci začeli razglašati nelikvidnost

Nemčija se sooča s pomanjkanjem toaletnega papirja, tradicionalni proizvajalci začeli razglašati nelikvidnostToaletni papir, kmalu problem Nemčije - in Evropske unije? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nemška proizvodnja toaletnega papirja je pod tolikšnim pritiskom evropske plinske krize, da se lahko država sooči s pomanjkanjem toaletnih in higienskih izdelkov.

Nekatera podjetja so že razglasila plačilno nesposobnost ali zmanjšala proizvodnjo zaradi skokovitih cen energije, vodilni v industriji pa pozivajo vlado kanclerja Olafa Scholza, naj uvede omejitve cen.

»Kolikor slišimo, bo ta kriza za industrijo verjetno hujša, kot je bila v času covida-19,« je za Financial Times povedal Carsten Rolle, vodja energetske in podnebne politike pri poslovnem združenju BDI.

Z naraščajočimi strahovi pred pomanjkanjem električne energije in naraščajočimi stroški energije ob zmanjšani dobavi plina iz Rusije podjetje Essity – ki ima v lasti blagovne znamke kot so Zewa, Libresse in Lotus – pravi, da je že morala zvišati cene za kar 18 odstotkov.

Zdaj razmišlja o alternativnih virih energije.

Medtem so drugi proizvajalci toaletnega papirja, kot je Hakle iz Dusseldorfa, ki deluje že od leta 1928, začeli razglašati insolventnost, saj so zaradi skokovitih cen energije, visokih stroškov celuloze in transportnih stroškov njihova podjetja finančno nesposobna preživetja.

»V zelo kratkem času so cene elektrike in plina eksplodirale do te mere, da jih seveda ni mogoče tako hitro prenesti na naše stranke,« je za Reuters povedala Karen Jung, vodja marketinga pri Haklu.

Z železniške postaje v enem od severnonemških mest so neznanci ukradli 256 zavojev toaletnega papirja.

Mnogi se sprašujejo, če bo toaletni papir v Nemčiji - postal luksuz?

Ob tem pa je Evropska unija prepovedala tudi uvoz ruskega toaletnega papirja.

Po podatkih gospodarskega inštituta IWH je približno 718 nemških subjektov postalo insolventnih avgusta, kar je 26-odstotni skok v primerjavi z letom prej.

Ob tem pa je EU prepovedala tudi uvoz ruskega toaletnega papirja.

Septembra naj bi ta številka ostala pri približno 25 odstotkih in se oktobra povzpela na 33 odstotkov.

Nemška papirna industrija zdaj poziva vlado Olafa Scholza, naj uvede omejitev cen energije, saj trdi, da je to edina stvar, ki lahko ustavi plačilno nelikvidnost.

»Mislim, da vala insolventnosti ni mogoče ustaviti, če nimamo omejitev cen energije,« je za FT povedal Volker Jung, generalni direktor podjetja Hakle.

Toaletni papir, kmalu problem Nemčije - in EU?
Toaletni papir, kmalu pereč problem Nemčije - in EU? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Cene v Nemčiji, pa tudi v večjem delu EU, že nekaj mesecev skokovito rastejo.

Nemški zvezni statistični urad (Destatis) je ta teden poročal, da so cene energije v državi v zadnjih 12 mesecih zrasle za približno 139 odstotkov, medtem ko je cena električne energije poskočila za 174,9 odstotka.

Ekonomisti opozarjajo, da nemško gospodarstvo že pada v recesijo, po »optimističnih« napovedih pa naj bi se BDP Nemčije naslednje leto zmanjšal za 3,5 odstotka – in morda še več, odvisno od razvoja krize.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek