REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Promet čez Krimski most znova vzpostavljen, znana identiteta voznika tovornjaka z eksplozivom

Promet čez Krimski most znova vzpostavljen, znana identiteta voznika tovornjaka z eksplozivomVoznik tovornjaka na Krimskem mostu. Vir: Telegram, zajem zaslona

Veselje zahodnih zaveznikov zaradi domnevno uničenega Krimskega mostu je bilo kratkotrajno.

Veselje zahodnih zaveznikov zaradi domnevno uničenega Krimskega mostu je bilo kratkotrajno.

Na Krimskem mostu so po včerajšnjem terorističnem napadu ponovno zagnali osvetlitev lokov, obnovljena je železniška komunikacija ter cestni promet za avtomobile in avtobuse, sočasno pa so obnovili tudi delovanje trajektne linije, ki je brezplačna.

Vladimir Putin je ukazal poostren nadzor na mostu.

Krimskim hotelom je bilo zapovedano, da turistom, ki niso mogli oditi, bivanje podaljšajo še za en dan. Razlika bo pokrita iz proračuna Krima.

Povečalo se je tudi število inšpektorjev na vhodu na most, da bi se povečala njegova zmogljivost.

Za eksplozijo na Krimskem mostu so sicer odgovorne ukrajinske tajne službe, poroča Washington Post, ki se sklicuje na predstavnika kijevskih oblasti.

Toda izjemno so se napada razveselili tudi v Veliki Britaniji, kjer je tisk napad na most predstavil kot rojstnodnevno darilo Vladu.

Tudi ukrajinski mediji poročajo, da je sabotažo načrtovala ukrajinska tajna služba SBU.

Ukrajinsko priznanje: čestitka obrambnega ministrstva
Ukrajinsko priznanje: čestitka obrambnega ministrstva. Vir: Zajem zaslona

Uradni kanal ukrajinskega obrambnega ministrstva je zajedljivo zapisal, da sta »raketna križarka Moskva in most na Krimu«, dva simbola ruske moči že »uničena«, v isti sapi so »ruskije« vprašali, kaj bo naslednje.

Sekretar Sveta za nacionalno varnost Ukrajine je medtem objavil videoposnetek eksplozije na Krimskem mostu, ob katerem je hkrati posnetek, na katerem Marilyn Monroe poje »Happy Birthday« oziroma »vse najboljše za rojstni dan«.

»Dobro jutro, Ukrajina,« je zapisal Oleksiy Danilov na svojem Facebook računu, skupaj z videoposnetki eksplozije na Krimskem mostu ob izvajanju pesmi, ki jo je Marilyn Monroe zapela Johnu Kennedyju, 35. predsedniku Združenih držav Amerike.

Očitno je šlo za norčevanje in za »darilo« ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je 7. oktobra praznoval rojstni dan.

Malo pred tem je Mihail Podoljak, svetovalec urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zapisal, da je eksplozija na Krimskem mostu le »začetek« in dodal, da je treba »uničiti vse, kar je nezakonito.«

Še bolj so se terorističnemu napadu razveselili v Veliki Britaniji, kjer so v pivnicah prepevali, da je ruska obramba prestrašena in da je most zrušen.

V eksploziji so sicer umrli trije civilisti, poleg voznika tovornjaka še družinski par v avtu, ki je peljal ob tovornjaku v trenutku eksplozije.

Terorističnega napada so se razveselili tudi v Veliki Britaniji, kjer so v pivnicah prepevali, da je ruska obramba 'prestrašena' in da je 'most zrušen'.

Medtem je več znanega tudi o identiteti voznika tovornjaka.

Za volanom tovornjaka, ki je eksplodiral na Krimskem mostu, bi lahko sedel 52-letni Makhir Jusubov, stric lastnika tovornjaka.

Septembra je tovornjak potoval po Krasnodarski regiji.

Vozil se je iz Rostova v Krasnodar, od tam v okrožje Krasnoarmej, Slavinski in nazadnje Temrjuk, kjer so ga kamere ujele petkrat.

Nato se je 7. oktobra pojavil v okrožju Kanevski in se odpeljal v Poltavo, potem pa izginil iz območja kamer. Od 12.17 ure do 16.04 ure je potoval po Armavirju, nato pa po več drugih okrožjih.

Ob 23.06 uri so ga videli v vasi Svetli Put v okrožju Temrjuk, nato pa je izginil za šest ur.

Voznik tovornjaka na krimskem mostu
Domnevni voznik tovornjaka na Krimskem mostu. Vir: Zajem zaslona

Ob petih zjutraj je bil v vasi Strelka.

Razdaljo med zadnjima dvema točkama poti bi lahko prevozili v pol ure, tovornjak pa jo je prevozil v šestih.

Ob 5.52 uri je tovornjak zapeljal na most, ob 6.05 je počilo. Makhir se od predvčerajšnjim ni oglasil svojcem in o njem nihče ne ve ničesar.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek