REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zamisel o omejitvi cene plina je »kartelni dogovor«, v tem primeru bo dotok ruskega plina EU povsem ustavljen

Zamisel o omejitvi cene plina je »kartelni dogovor«, v tem primeru bo dotok ruskega plina EU povsem ustavljenPutin je že zaprl nekatere ventile... Vir: Twitter, zajem zaslona

Rusija ne bo prodajala nafte in plina nobeni državi, ki se bo pridružila predlagani shemi »cenovne kapice«, ki jo sicer podpira tudi Slovenija, je dejal ruski minister za energetiko Nikolaj Shulginov.

Vsekakor ne bomo prodajali z izgubo ali pod ceno. No, to ni mogoče. To je neke vrste kartelni dogovor proti nam.

Shulginov je hkrati zavrnil idejo o »cenovni omejitvi«, ki so jo predlagali uradniki Evropske unije kot poskus vsiljevanja »kartelnega dogovora« Moskvi.

»Vsekakor ne bomo prodajali z izgubo ali pod ceno. No, to ni mogoče. To je neke vrste kartelni dogovor proti nam. Zagotovo ne bomo dovolili takšnega odnosa do nas,« je v nedeljo dejal ruski minister za energetiko za televizijo Rossiya-1.

Shema »cenovne omejitve« naj bi dvignila že tako hitro rastoče cene energije še višje, saj bodo še tiste majhne količine plina, ki sedaj dotekajo v EU (a ne več v Nemčijo, kjer ne delujeta ne Severni tok 1 in ne Severni tok 2) opozarja Shulginov.

Vodstvo EU se očitno ne zaveda povsem, kaj pravzaprav počne, je navrgel minister.

»Ne zavedajo se več, kaj počnejo. Samo vse slabše delajo zase,« je poudaril Shulginov.

Rusija je že večkrat opozorila, da nobeni državi, ki bo sprejela takšno shemo »cenovne omejitve«, ne bo dobavljala energije po znižanih cenah.

Plinomerji ne bodo imeli dela...
Plinomerji ne bodo imeli dela... Vir: Twitter, zajem zaslona

Kljub temu si vodstvo EU še naprej prizadeva uveljaviti zamisel o omejitvi cen plina.

V začetku tega tedna je Evropska komisija pripravila predloge o ukrepih za boj proti naraščajočim cenam energije, o katerih bodo razpravljali ministri za energijo držav članic EU.

Predlogi vključujejo zamisel za uvedbo omejitve cen ruskega zemeljskega plina.

Omejitev cen ne bi smela izpostavljati samo Rusije, ampak bi se uporabljala za vse dobavitelje. To idejo podpira slovenska vlada.

Pred tem so medijska poročila tudi namigovala, da nekatere države EU predlagajo, da omejitev cen ne bi smela izpostavljati samo Rusije, ampak bi se uporabljala za vse dobavitelje (tudi Američane), ki prodajajo plin (zdaj po zasoljenih cenah) članicam bloka.

To idejo podpira tudi slovenska vlada.

Vendar se EU doslej ni uspela dogovoriti o zgornji meji, je v petek razkril madžarski zunanji minister Péter Szijjártó.

»Danes ni bilo rešitve, bil je samo politični spor, ki je služil kot referenčna točka Evropski komisiji. Zdaj pričakujemo, da bodo naslednji teden ali teden po tem ne le države članice, ampak tudi Evropska komisija dale pisne vsebinske predloge,« je sklenil Szijjártó.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek