REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija vabi turiste iz Evropske unije: »Želimo, da vsi pridejo in se na lastne oči prepričajo o lažeh Zahoda!«

Rusija vabi turiste iz Evropske unije: »Želimo, da vsi pridejo in se na lastne oči prepričajo o lažeh Zahoda!«Putin: »Welcome!«

Rusija je zainteresirana za sprejem turistov tudi iz sovražnih držav, saj morajo ljudje sami videti in razumeti številne laži, ki se o Rusiji širijo na Zahodu, je v petek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

»Seveda smo za to, da nas obiščejo turisti, tudi iz držav, ki jih imenujemo sovražne. Zakaj pa ne. Ljudje bi morali priti spoznati našo državo in razumeti, da je to, kar vidijo in slišijo o naši deželi v svojih državah, popolna laž. Toda to jim bo mogoče razložiti šele, ko jih povabimo sem,« je dejal Dmitrij Peskov.

Glede odprave vizumskih olajšav za vstop ruskih državljanov v Evropsko unijo je Peskov dejal, da bo Moskva sledila lastne interese, a da to ne bo nujno pomenilo, da bodo ruske oblasti odgovorile z enakim ukrepom, poroča Tass.

Peskov in Putin. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Rusija namreč ne bo uvedla nobenih vizumskih omejitev za tuje državljane kot povračilo za podobne ukrepe, ki jih je uvedla EU, je v sredo dejal predsednik Ruske federacije Vladimir Putin.

»[Ruski zunanji minister] Sergej Lavrov se bo verjetno razjezil name, ker zunanje ministrstvo deluje na način 'milo za drago': če nas pljunejo, potem pljunemo v odgovor.«

Ruski voditelj je že v govoru na Vzhodnem gospodarskem forumu v Vladivostoku dal jasno vedeti, da Moskva nikomur ne bo dovolila, da državi vsiljuje svojo voljo, s čimer je nakazal, da namerava Rusija delovati le v lastnem interesu.

To pomeni, da Rusija ne bo uvedla nobenih vizumskih omejitev za tuje državljane, je dejal.

»[Ruski zunanji minister] Sergej Lavrov se bo verjetno razjezil name, ker zunanje ministrstvo deluje na način 'milo za drago': če nas pljunejo, potem pljunemo v odgovor,« je dejal, ko se je ozrl na odločitev EU, da prekine vizumski sporazum z Rusijo zaradi trajajočega ukrajinskega konflikta.

»Ni pa potrebno storiti ničesar, kar ni v skladu z našimi interesi,« je dodal Putin.

Putin - dobrodošli!
Vladimir Putin: »Veliko je poslovnežev, ki ljubijo Rusijo in ji zaupajo ter želijo delati tukaj. Dobrodošli!« Vir: Zajem zaslona, Telegram

Ruski predsednik je dejal, da bo Rusija vesela obiska tujih študentov in poslovnežev.

»Veliko je poslovnežev, ki ljubijo Rusijo in ji zaupajo ter želijo delati tukaj. Dobrodošli,« je dodal, zadnja beseda pa je bila izrečena v angleščini.

»Naj pridejo delat. Zakaj bi jim morali postavljati omejitve? S tem ni nič narobe,« je dejal in dodal, da tisti, ki prekinejo vezi z Moskvo, ne izolirajo Rusije, ampak sebe.

Vladimir Putin: »Veliko je poslovnežev, ki ljubijo Rusijo in ji zaupajo ter želijo delati tukaj. Dobrodošli!«

Putin je še dejal, da bo zunanjemu ministrstvu naročil, naj oceni možnost vzpostavitve brezvizumskega režima za tuje turiste, tudi če tak korak ne bo recipročen.

Komentarji ruskega predsednika so prišli po tem, ko je Bruselj odobril predlog o prekinitvi sporazuma z Moskvo, ki je ruskim državljanom omogočal, da zaprosijo za vizume po poenostavljenih postopkih.

Ta poteza pomeni, da bodo morali Rusi za potovanje v EU plačati višje pristojbine in dalj časa čakati na vizume.

Čeprav EU kot celota ni napovedala popolne prepovedi izdajanja vizumov, je več posameznih držav članic, vključno s Poljsko, Češko, Estonijo in Latvijo, prenehalo izdajati vizume ruskim državljanom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek