REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski razkril, kolikšen delež bomo davkoplačevalci v EU in ZDA plačali za nadaljevanje vojne in vojni proračun Ukrajine

Zelenski razkril, kolikšen delež bomo davkoplačevalci v EU in ZDA plačali za nadaljevanje vojne in vojni proračun UkrajineZelenski pričakuje od Zahoda najmanj 27,4 milijarde dolarjev oziroma 27,5 milijard evrov za financiranje ukrajinske vojne. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Znano je, koliko bo Ukrajina prihodnje leto namenila za obrambo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal, da se bo državna blagajna prihodnje leto prelevila v vojni proračun, v katerem bo za obrambo in varnost namenjenih več kot trilijon ukrajinskih grivn.

To je okoli 27,4 milijarde dolarjev oziroma 27,5 milijarde evrov. Za primerjavo: Evropska komisija je avgusta letos odobrila - kot izjemen! - enak znesek (v višini 27,5 milijarde evrov) za program nadomestil za pomoč nemški industriji zaradi višjih cen električne energije v posledici ukrajinske vojne.

Iz napovedi Zelenskega izhaja, da vojni v Evropi ni videti konca niti v letu 2023 in da se ukrajinski predsednik zanaša predvsem na finančno in vsako drugo pomoč gospodarjev vojne z Zahoda.

Sinoči je v video nagovoru dejal tudi, da morajo biti socialne obveznosti, kot so pokojnine, pokrite v celoti, poroča Reuters.

Nenujne stroške je treba čim bolj zmanjšati, je dodal.

V namen krpanja ambicioznega vojnega proračuna poskuša priti do denarja tudi z - legalizacijo pornografije...

Toda glede na dejstvo, da režim v Kijevu že od začetka vojne februarja letos v resnici vzdržujejo donacije in posojila zahodnih držav, ki so skupaj s podarjenim orožjem nanesle več deset milijard evrov (samo administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna je Ukrajini namenila več kot 54 milijard dolarjev), ni dvoma, da Zelenski računa na doklade iz blagajne, ki jo polnijo davkoplačevalci tako v Evropski uniji kot tisti v Združenih državah.

Bela hiša je pravkar potrdila, da bo še naprej pomagala Ukrajini v vojni z Rusijo, zunanji minister Antony Blinken pa je med nenapovedanim obiskom v Kijevu naznanil novo vojaško pomoč.

Ameriška pomoč bo prišla v obliki subvencij in posojil za nakup - ameriškega orožja in obrambne opreme.

Za zadrževanje ruskega vpliva in agresije v Evropi bo šla več kot milijarda dolarjev tudi k sedemnajstim državam s Slovenijo vred.

S tem denarjem Washington očitno pripravlja teren za morebitno razširitev vojne proti Rusiji na tleh Evropske unije oziroma Stari celini.

Po informacijah, ki jih je v State Departmentu pridobila tiskovna agencija Reuters, naj bi s tem denarjem ZDA zamejile ruski vpliv in agresijo v Evropi.

Za izpolnitev svojih ciljev so ZDA sedemnajsterici (Albaniji, Bosni, Bolgariji, Hrvaški, Češki, Estoniji, Gruziji, Grčiji, Latviji, Litvi, Moldaviji, Črni gori, Severni Makedoniji, Poljski, Romuniji, Slovaški in Sloveniji) ter entiteti Kosovo, ki so po mnenju administracije Joeja Bidna v največji nevarnosti zaradi morebitnega nadaljevanja ruske agresije v Evropi – namenile manj kot milijardo evrov za obrambo svoje suverenosti, moderniziranje lastnih oboroženih sil, okrepitev partnerstva z zvezo NATO in povečanje sposobnosti za zavračanje ruskega vpliva in agresije.

Ameriška pomoč bo prišla – le kako drugače? - v obliki subvencij in posojil za nakup ameriškega orožja in obrambne opreme.

Tudi Ukrajinci ne bodo ostali praznih rok.

Da se bodo ZDA v Ukrajini borile proti Rusiji do zadnjega Ukrajinca kaže dejstvo, da je tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin iz Nemčije naznanil pošiljko orožja in opreme v višini 675 milijonov dolarjev, med njimi najnatančnejših ameriških izstrelkov, protitankovskih sistemov in oklepnih vozil.

Na to vsoto je državni sekretar Blinken dodal še dodatno milijardo dolarjev.

Medtem Američani s kančkom grenkobe ugotavljajo, da celoten letni proračun ameriške vesoljske agencije NASA, skupaj z načrti Nase za pošiljanje nove rakete na Luno, satelitov v vesolje in drugimi programi - znaša približno 24 milijard dolarjev.

Ukrajinska vojna je za ameriške davkoplačevalce torej dvakrat dražja od - raziskovanja vesolja.

Da je vojna ne le dobičkonosna za vojaško industrijo in lobiste, ampak tudi dobrodošla, ugotavljajo tudi v Združenem kraljestvu.

Tam so na plano pricurljali podatki, kako britansko vojaško usposabljanje Ukrajincev zagotavlja Združenemu kraljestvu obveščevalne podatke o tem, kako se boriti proti Rusiji.

Ben Wallace, obrambni minister Velike Britanije je namreč razkril korist za britanske sile od urjenja ukrajinskih borcev, ki zagotavlja »odlično priložnost za učenje, saj se naši vojaki učijo, kaj naš sovražnik počne v razmerah na bojišču in kako naj se s tem spopademo.«

Grozljivo ceno za njihovo učenje in vivo, kako se spopasti z Rusi ter vojne igre na ukrajinski fronti žal plačujemo vsi, predvsem pa prebivalstvo Ukrajine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek