REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Daljinska čistka: Ukrajinska vojska z raketami HIMARS ubila ujete ukrajinske vojake, med njimi veliko neonacistov

Daljinska čistka: Ukrajinska vojska z raketami HIMARS ubila ujete ukrajinske vojake, med njimi veliko neonacistovAmeriški raketometi. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Ruske oblasti so obtožile Kijev, da je ponoči z ameriškimi raketami napadel zapor za ukrajinske vojne ujetnike v bližini mesta Jelenovka (Olenivka), v regiji Doneck, ki je pod nadzorom ruske vojske in oboroženih sil zaveznic.

V napadu naj bi bilo ubitih 40 vojnih ujetnikov.

»V ukrajinskem napadu je bilo ubitih 40 ukrajinskih vojnih ujetnikov, 75 pa jih je bilo ranjenih,« je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da je bilo ranjenih tudi osem uslužbencev zapora.

Na ministrstvu so izrazili prepričanje, da je bil namen napada prestrašiti ukrajinske vojake.

In jih odvrniti od predaje.

V pogovoru za prvi ruski televizijski kanal je vodja Donecke ljudske republike Denis Pušilin zatrdil, da so Ukrajinci »namenoma« ciljali na center za pridržanje, da bi ubili pripadnike Azova, ker so pričali o vojnih zločinih njihovih poveljnikov.

Rusija namreč z zaporniki korektno ravna, to pa vedo tudi ukrajinski vojaki.

Prav tako Moskva navaja, da so bili v zaporu pridržani pripadniki ukrajinskega zloglasnega skrajno desnega bataljona Azov, ki so jih ujeli v mestu Mariupol.

Bataljon je razvpit, ker so v njem borci nacionalističnih in neonacističnih nazorov.

Kijev je obtožbe že zanikal.

»Ukrajinske oborožene sile, ki v celoti spoštujejo in izpolnjujejo načela in norme mednarodnega humanitarnega prava, nikoli niso izvajale in ne izvajajo obstreljevanja civilne infrastrukture, zlasti ne krajev, kjer se verjetno nahajajo vojni ujetniki,« je sporočila ukrajinska stran.

Toda po navedbah ruskega obrambnega ministrstva in lokalnih oblasti so ukrajinske enote uporabile večcevne raketne izstrelke HIMARS, ki so jih dobavile ZDA, da so napadle center za pridržanje v bližini vasi Jelenovka.

To naj bi dokazovali tudi fragmenti raket, ki so značilni za ameriške rakete.

Ukrajinska vojska je nato v petek izdala izjavo, v kateri je obtožila ruske enote, da so obstreljevale Jelenovko.

Moskva je po navedbah ukrajinskih sil menda uničila zapor, da bi krivdo pripisala Kijevu.

Pa tudi, da bi »prikrila mučenje zapornikov in usmrtitve,« trdi uradni Kijev.

V pogovoru za prvi ruski televizijski kanal pa je vodja Donecke ljudske republike Denis Pušilin nasprotno zatrdil, da so Ukrajinci »namenoma« ciljali na center za pridržanje, da bi ubili pripadnike Azova, ker so pričali o vojnih zločinih njihovih poveljnikov.

Številnim Azovcem je namreč grozila tudi smrtna kazen ali pa obsodba na dolgoletne zaporne kazni.

A zakaj jih je ukrajinsko vodstvo ubilo?

Politolog Aleksandar Nosovič meni, da je treba situacijo v Jelenovki »ocenjevati v povezavi z zdaj razširjenimi lažmi o ukrajinskem vojnem ujetniku, ki naj bi ga kastrirali Rusi

Kaj bi lahko bil skupni imenovalec teh zgodb? Samo en: Kijev vidi resnično možnost množične predaje vojakov ukrajinskih oboroženih sil in sprejema vse ukrepe za ustrahovanje svojih vojakov in preprečitev vala predaje.

Kaj bi lahko bil skupni imenovalec teh zgodb?

Samo en: Kijev vidi resnično možnost množične predaje vojakov ukrajinskih oboroženih sil.

Zato sprejema vse ukrepe za ustrahovanje svojih vojakov in preprečitev vala predaje.

»Zelenski je usmrtil svoje ljudi!

Ko sem opravil intervju z nacisti iz Azova, kjer so priznali številne umore civilistov, se je takoj pojavilo eno vprašanje: kako bo Kijev to zanikal?

In vse se je izkazalo za preprosto, Zelenski je dal ukaz za njihovo usmrtitev. Krvoločni klovn ...« dodaja vojaški poveljnik Andrej Rudenko.

»Napad oboroženih sil Ukrajine na kolonijo v Jelenovki je seveda vojni zločin. Toda absurdno je, da oborožene sile Ukrajine že osem let obstreljujejo Donbas.

Med ujetniki so bili tudi topničarji, ki so že prej lahko obstreljevali Lugansk in Doneck. In zdaj nekateri ukrajinski vojni zločinci napadajo druge. In drugi končno razumejo, kako je Donbas živel vseh osem let. In morda spoznavajo, da so prav oni spremenili življenja miroljubnih ljudi v pekel.

To je stvar karme,« sklene namestnik predsednika moskovske mestne dume, televizijski novinar Andrej Medvedjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek