REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk odstopil od prevzema Twitterja za 44 milijard dolarjev, ta ga bo tožil, da bi ga prisilil v nakup

Elon Musk odstopil od prevzema Twitterja za 44 milijard dolarjev, ta ga bo tožil, da bi ga prisilil v nakupElon Musk je še vedno - zelo bogat. In morda bo še veliko bogatejši ... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Elon Musk, najbogatejši človek sveta, ki je za Twitter dejal, da je to sodoben mestni trg, kjer lahko ljudje izmenjujejo mnenja in je kot takšen izjemnega pomena za delovanje družb - ne bo kupil to družbeno omrežje.

Do spora je prišlo zatem, ko je Musk od Twitterja zahteval več podatkov za lastno analizo »botov« oziroma lažnih računov na platformi, za katero Musk meni, da jih je na Twitterju več, kot priznava to družbeno omrežje.

Sebe je predstavljal kot absolutista sobode govora (pozneje je dodal - tako, kot jo definira zakonodaja), predvsem desni krogi pa so bili prepričani, da bo Musk naposled Twitter odprl za mnoge, ki so s platforme - upravičeno, pa tudi neupravičeno - pregnani.

A to se sedaj ne bo zgodilo.

»Upravni odbor Twitterja je zavezan zaključku transakcije po ceni in pogojih, dogovorjenih z g. Muskom, in namerava nadaljevati pravne postopke za uveljavitev pogodbe o združitvi,« je družba Twitter po odločitvi Elona Muska, da ne bo kupil Twitterja za 44 milijard dolarjev, zapisala v sporočilu za javnost.

»Prepričani smo, da bomo zmagali na trgovskem sodišču v Delawarju,« so dodali.

Predsednik upravnega odbora omenjenega družbenega omrežja Bret Taylor, tudi soizvršni direktor Salesforce, je to izjavo ponovil na Twitterju.

Stališče podjetja je v skladu s tem, kar je povedalo v zadnjih tednih.

To sodišče pogosto obravnava velike poslovne spore, vendar se Musk sooča s težko pravno bitko, da bi se izognil ​​sporazumu, ki ga je podpisal – če bo to sploh mogoče.

Do spora je prišlo zatem, ko je Musk od Twitterja zahteval več podatkov za lastno analizo »botov« oziroma lažnih računov na platformi, za katero Musk meni, da jih je na Twitterju več, kot priznavato družbeno omrežje.

Vse to pa seveda ima vpliv na ceno računov, ki jih je želel Musk monetizirati tudi tako, da bi za nekatere uporabnike uvedel - naročnine.

Donald Trump mlajši je odločitev takoj izkoristil za napad na Twitter, češ da je to dokaz, da imajo bistveno več lažnih računov, morda celo 50 odstotkov in ne le 5 odstotkov, kot so priznavali doslej.

Vodstvo Twitterja je zaposlenim med internimi sestanki in v javnih izjavah razložilo, da bo »uveljavilo« pogodbo z Muskom, če bi bilo treba, kar pomeni, da se bo obrnilo na sodišče, če bo poskušal odstopiti od nakupa.

Številni zaposleni so ta razplet dogodkov pričakovali vsaj že od junija, potem ko je Musk v pismu prvič obtožil podjetje, da se »aktivno upira« njegovim zahtevam po informacijah.

Številni zaposleni so ta razplet dogodkov pričakovali vsaj že od junija, potem ko je Musk v pismu prvič obtožil podjetje, da se »aktivno upira« njegovim zahtevam po informacijah.

Takšna tožba bo potekala na sodišču v Delawarju, kjer je Twitter ustanovljen. To sodišče pogosto obravnava velike poslovne spore, vendar se Musk sooča s težko pravno bitko, da bi se izognil ​​sporazumu, ki ga je podpisal – če bo to sploh mogoče.

»Na splošno se pri tovrstnih poslih, ko podpišete pogodbo, če ni posredovanja vlade ali previsoke ponudbe ali kakšnega materialnega neugodnega dogodka med podpisom in sklenitvijo, ti posli zaključijo,« pojasnjuje Brian Quinn, izredni profesor na kolidžu Boston.

Dodal je, da je na trditvi o pomembnem neželenem dogodku »zelo težko uveljaviti pravni zahtevek«, saj so sodišča v Delawarju postavila zelo visoko mejo za to, kar se lahko šteje za to vrsto dogodka.

Musk pa trdi, da so dejanja Twitterja povzročila »materialni škodljivi učinek«, ki vpliva na dogovor.

V pismu, ki ga je v petek poslal odboru Twitterja je Musk ponovno obtožil podjetje, da noče izpolniti njegovih zahtev po informacijah o uporabnikih ter neželenih ali lažnih računih in o tem, kako jih izračuna, pa tudi z zahtevo glede Twitterjevega »finančnega stanja« in proračuna za letošnje leto.

Poleg tega je nasprotoval nedavnim odločitvam Twitterja, da odpusti nekatere zaposlene in uvede zamrznitev zaposlovanja ter hkrati prekliče ponudbe za zaposlitev.

Musk je v pismu poudaril tudi nedavne odstope treh vodstvenih delavcev Twitterja, pri čemer je dejal, da nobena od potez podjetja ni prejela »soglasja« z njegove strani.

»Dejanja družbe torej pomenijo bistveno kršitev pogodbe o združitvi,« piše v pismu.

Muskov odvetnik Mike Ringler je v pismu Twitterju sporočil, da je Musk skorja dva meseca zahteval podatke za oceno, koliko profilov na Twitterju je lažnih. Twitter mu podatkov ni dal, čeprav je Musk vztrajal, da je to nujno za izvedbo prevzema.

Musk je dal ljudstvu na glasovanje usodo o 10 odstotkih svojih delnic...
Musk je reden uporabnik Twitterja. V anketi je sledilce celo prosil, da naj odločijo, ali naj proda 10 odstotkov svojih delnic. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predsednik upravnega odbora Twitterja Bret Taylor je odgovoril, da so zavezani dokončanju transakcije po ceni in pod pogoji, ki so bili dogovorjeni.

Vse to bo imelo posledice tudi na političnem področju.

Predvsem ameriški desničarski komentatorji so po eni strani razočarani, ker Elon Musk kot zagovornik svobode govora ne bo prevzel Twitterja, po drugi strani pa opozarjajo, da to znova kaže, da Twitter nima transparentnega upravljanja in da je zelo obremenjen z lažnimi računi.

V petek so se delnice Twitterja pocenile za pet odstotkov na 36,81 dolarja, kar je krepko pod ceno, ki jo je bil pripravljen plačati Musk.

Delnice Tesle so medtem narasle za 2,5 odstotka na 752,29 dolarja.

Po zaprtju borz in po objavi Muskovega pisma se je trend pri obeh nadaljeval.

Twitter je novinarjem pojasnil, da vsak dan povprečno odstrani po milijon lažnih profilov, kar je manj kot pet odstotkov vseh aktivnih naročnikov oziroma uporabnikov.

Twitter je novinarjem pojasnil, da vsak dan povprečno odstrani po milijon lažnih profilov, kar je manj kot pet odstotkov vseh aktivnih naročnikov oziroma uporabnikov.

Twitter sicer komaj sledi tovrstnim profilom, ki se odpirajo po tekočem traku, kar počne z izbiranjem naključnih vzorcev po več tisoč profilov in preverjanjem IP naslovov, telefonskih številk in vedenja uporabnikov, da ugotovi ali gre za ljudi ali robotsko vodene profile (bote).

Musk je bil deležen tudi številnih kritik, ker je med drugim napovedal, da bo na Twitter vrnil Donalda Trumpa.

Bivšega predsednika ZDA so vodilni Twitterja »izbrisali« s tega družbenega omrežja potem, ko je spodbujal podpornike k napadu na poslopje kongresa 6. januarja lani.

Musku se je dolgotrajna prepoved zdela nepravična.

Izjavil je, da ne mara več demokratov in da bo odslej volil republikance.

Leve in liberalne skupine in organizacije v petek niso skrivale navdušenja nad propadom posla.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek