REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Plošča na pokopališču povzročila ogorčenje, občane vznemirila do obisti: »To je fašizem!«

Plošča na pokopališču povzročila ogorčenje, občane vznemirila do obisti: »To je fašizem!«Vse skupaj je na plano izstrelilo še en pereč problem v BiH - da bi pokopališča morala upravljati javna podjetja, ne pa verske skupnosti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Prebivalci Gradačca, mesteca v severovzhodnem delu Bosne in Hercegovine, dolgo časa niso imeli kam pokopati someščanov, ki so bili za časa svojega življenja ateisti. Po letih boja so po zaslugi pobude skupine občanov tisti, ki niso želeli dokončnega slovesa ob kakršnem koli verskem obredu, niti tega, da bi bili njihovi grobovi zaznamovani z verskimi simboli, končno dobili svoj prostor za večni pokoj.

In tako je vse delovalo po ustaljenih tirnicah, dokler se pred nekaj dni na majhnem ateističnem pokopališču ni pojavila plošča, na kateri je pisalo: »Mesto za pokop meščanov iz mešanih zakonov. Prepovedano je opravljati kakršen koli verski obred. Prepovedano je na kaburu-grobu postavljati kakršna koli obeležja.«

V podpisu: »Medžlis Islamske skupnosti Gradačac.«

Tiste, katerih svojci so pokopani na zadevnem pokopališču, pa tudi tiste iz mešanih zakonov, je sporočilo močno pretreslo, zato so se obrnili na medije.

Portal Raport.ba je prvi objavil fotografije sporne plošče.

»Plošča je postavljena z napisom ... In kaj vam je tukaj sploh spornega? Ne razumem. Kaj menite, da je nenavadnega?« je vztrajal tajnik tuzlanske Islamske skupnosti.

»Pojavila se je plošča, ki ima precej neprimerno besedilo. Nihče ne oporeka temu, da je to pokopališče ateistično, vendar nočejo napisati, da je ateistično. Te informacije sem dobil od nekaterih zunanjih sodelavcev lokalne islamske skupnosti. Nočejo napisati, da je ateistično, potem pa so se odločili za precej neprimerno besedilo.

Sem svetovljansko naravnan in se mi zdi nespodobno govoriti o narodih in religijah, zdaj pa se bom spustil na njihovo raven. Tam so tudi ljudje, ki niso iz, kot oni temu pravijo, mešanih zakonov. Na primer, na pokopališču je pokopana ženska, ki je bila rojena kot pravoslavna, a je kasneje zase pravila, da je ateistka.

Tudi zanjo in njeje sorodnike je to precej neprimerno besedilo na zadevni  plošči, naravnost fašistično. Prej so bili mednacionalni odnosi zelo korektni, dali so nam celo del parcele, da si uredimo pokopališče, ki ni samo za tiste, ki so muslimani. Nato smo si sami uredili pokopališče. Toda ta plošča … zelo je prizadela zelo, zelo veliko ljudi. Bomo videli, kaj lahko naredimo preko Občine, tam obstaja Komisija za sodelovanje z verskimi skupnostmi in to bomo poskusili urediti po svoje,« je za Raport.ba povedal prebivalec mesta na obronkih Majevice.

Gradačac: mesto na obronkih Majevice. Gre za nizko pogorje v severovzhodni Bosni in Hercegovini, ki se nahaja med Semberijo, Posavino in Tuzlanskim kantonom. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Uredništvo Raport.ba je nato stopilo v stik z Medžlisom Islamske skupnosti Gradačac (medžlis je višja krajevna organizacijska enota Islamske skupnosti, ki praviloma vključuje najmanj sedem kongregacij, ki tvorijo eno celoto, op. avt.).

Zaman.

Brez omembe vrednega uspeha.

Sporna plošča je izzvala burno razpravo na družbenih omrežjih. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nato so novinarji stopili v stik z Islamsko skupnostjo v Tuzli, kjer so jih napotili na 'tajnika'. Ta se jim je oglasil, a svojega imena ni želel razkriti.

»Pa dobro, kaj je v tem tako spornega in nenavadnega? Ali veste, da obstajajo islamska pokopališča, katoliška, pravoslavna? Zakaj je nenavadno, da se označijo tudi pokopališča za prebivalce iz mešanih zakonov?« je vztrajal tajnik Islamske skupnosti v Tuzli.

Vendar se je strinjal, da se s predstavniki Sedme sile - pogovori.

Potem ko so novinarji neimenovanemu tajniku Islamske skupnosti Tuzle pojasnili, zakaj so ga poklicali, in ko so ga prosili za potrditev pristnosti fotografij sporne plošče z ateističnega pokopališča, kar je tudi storil, je novinarjem vrnil žogico:

»Kaj vas pravzaprav zanima? Ali je napis na plošči pravilen? Lahko vam posredujem telefonske številke ljudi, ki so odgovorni za to pokopališče, in lahko vam posredujem številko predsednika izvršnega odbora, glavnega imama, pa se pogovorite z njimi.«

»Torej so fotografije verodostojne?« se niso dali odgnati novinarji.

»Plošča je postavljena z napisom ... In kaj vam je tukaj sploh spornega? Ne razumem. Kaj menite, da je nenavadnega?« je vztrajal tajnik tuzlanske Islamske skupnosti.

Ateistično pokopališče pri Gradačcu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Se vam zdi primerno poimenovanje: 'Kraj za pokop meščanov iz mešanih zakonov'?« so vanj vrtali novinarji.

Še danes vpliven med Bošnjaki: Zmaj od Bosne. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

»Pa dobro, kaj je v tem tako spornega in nenavadnega? Vam je morda izraz ‘mešani zakon’ nenavaden? Ali veste, da obstajajo islamska pokopališča, katoliška, pravoslavna? Zakaj je nenavadno, da se označijo tudi pokopališča za prebivalce iz mešanih zakonov?« je vztrajal tajnik Islamske skupnosti v Tuzli.

Naposled je odločitev občanov, da glede tega incidenta nagovorijo novinarje, tokrat vendarle obrodila sadove.

V presenetljivem in predvsem skoraj nepričakovanem obratu, le dan po objavi novice v medijih, je bila sporna plošča, ki je razburila duhove - odstranjena.

Torej je bila šele po objavi novice o sporni plošči na portalu Raport.ba in nato v drugih medijih v BiH – čez noč sporna plošča odstranjena s pokopališča.

Novico o odstranjeni plošči je objavil Emin Gradaščević.

Emin Gradaščević je sicer potomec stotnika Huseina Gradaščevića, ki velja za narodnega junaka med Bošnjaki in je znan tudi kot Zmaj od Bosne, saj je bil vojaški poveljnik v službi Osmanskega cesarstva...

Kasneje je vodil upor proti osmanski vladi in si prizadeval za avtonomijo Bosne.

Rojen v bosanski plemiški družini, je po letu 1820 postal kapitan Gradačca, na tem mestu pa je nasledil brata Murat-kapitana, ki ga je zastrupil Dželaludin paša.

»Danes zjutraj je iz Džematskega odbora Huseinove mošeje v Gradačcu prispela informacija, da je bila plošča odstranjena,« je oznanil Emin Gradaščević.

»Mošejo je zgradil moj Husein kapitan, a sramotno ploščo smo odstranili vsi, ki so nam naša skupna domovina in vsi njeni državljani sveti. Bravo za Raport.ba, ki je javno objavil zgodbo o sramotni plošči na pokopališču v Gradačcu,« je sklenil zanamec Zmaja od Bosne na Twitterju.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vse skupaj pa je na plano izstrelilo še en pereč problem v BiH - da bi pokopališča morala upravljati javna podjetja, ne pa verske skupnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek