REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zeblo bo: Še več držav se pritožuje zaradi zmanjšanih dobav ruskega plina

Zeblo bo: Še več držav se pritožuje zaradi zmanjšanih dobav ruskega plinaPlinska cev. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Francoska multinacionalna družba Engie je v četrtek sporočila, da je Rusija zmanjšala pošiljke plina, poroča Bloomberg, ki se sklicuje na izjavo podjetja.

Podobne novice je objavilo več evropskih javnih služb, vključno z nemškim Uniperjem, italijanskim Eni in avstrijskim OMV.

Zmanjšanje dobave v Evropo na manj kot polovico običajnih količin je že pozročilo rast cen zemeljskega plina na celini.

Cene plina so prvič po aprilu dosegle več kot 1500 dolarjev za tisoč kubičnih metrov!

V četrtek zjutraj so nizozemske veleprodajne cene plina, evropskega merila, zrasle za do 25 odstotkov, kar je dodatek na 44-odstotno rast v prejšnjih dveh skokih in so prvič po aprilu dosegle več kot 1500 dolarjev za tisoč kubičnih metrov!

Povišanje cen je sledilo izjavi Gazproma, da so tehnične težave ruskega energetskega giganta prisilile, da je zmanjšal dobavo plina Nemčiji po plinovodu Severni tok za skoraj 60 odstotkov.

Siemens zaradi sankcij proti Rusiji turbine za plinovod, ki so bile servisirane v Kanadi - ni vrnil v Rusijo.

Sedaj delujejo le tri od osmih, Gazprom pa je zaradi kršitev pogodb zmanjšal dobave.

Zanimivo je, da do tega zmanjšanja prihaja še precej pred jesenjo, kar so nekateri dobro obveščeni viri napovedovali kot ključen trenutek, ko lahko Evropska unija šele pričakuje odgovor na sankcije proti Rusiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek