REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sankcije proti Rusiji neuspešne, njihov državni proračun beleži rekordni presežek, v EU pa vse višja inflacija, profitirajo le ZDA

Sankcije proti Rusiji neuspešne, njihov državni proračun beleži rekordni presežek, v EU pa vse višja inflacija, profitirajo le ZDABoris Johnson in Olaf Scholz - posledice sankcij. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nič ne kaže, da bi bile zahodne sankcije proti Rusiji uspešne.

Po začetnem padcu se je ruski rubelj znova okrepil, Rusija pa beleži največji presežek (suficit) dohodkov že od leta 1994.

Zahodne države se soočajo z vse višjo inflacijo, pomanjkanjem energentov, določenih vrst živil in nezadovoljstvom ljudi.

V nasprotju s tem se zahodne države soočajo z vse višjo inflacijo, pomanjkanjem energentov, določenih vrst živil in nezadovoljstvom ljudi.

Do tega je prišlo, ker so ruski prihodki od izvoza nafte in plina narasli, uvoz pa je padel, potem ko so ZDA in njihovi zavezniki Rusiji uvedli sankcije zaradi ruskega napada na Ukrajino.

Ti prihodki so bistvenega pomena in vir trdnih valut v času vojne in omogočajo Moskvi, da plačuje za uvoz, podpira gospodarstvo in vrača zaupanje v rubelj, navaja agencija Bloomberg.

Prihodki na tekočem računu Rusije so v prejšnjem četrtletju dosegli 58,2 milijarde dolarjev, kar je več kot dvakrat nad zneskom od 22,5 milijarde dolarjev leto dni pred tem.

Sofija Donjec, ekonomistka investicijske družbe Renesans kapital v Moskvi, ocenjuje, da je suficit znašal 19 milijard dolarjev v marcu, prvi celotnem meseca od začetka konflikta z Ukrajinom.

Čeprav se je pričakovalo, da bodo zelo ostre sankcije proti Rusiji povzročile najglobljo recesijo v Rusiji v zadnjih nekaj desetletjih, se dosedanje evropske kazenske mere ne nanašajo na ključni ruski izvoz energije.

Putina so pritisnili, vendar drži Zahod za...
Predsednika Rusije Vladimirja Putina so pritisnili, vendar drži Zahod za... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ker pa so cene za energente znatno poskočile prav zaradi vojne in sankcij, Rusija služi še bistveno več kot pred vojno, ki se je začela 24. februarja.

Ob tem so omejitveni ukrepi pri odlivu kapitala, ki so bili uvedeni zaradi preprečevanja padca tečaja rublja skoraj v celoti ustavili odliv kapitala iz Rusije.

Analitiki »Bloomberga« ocenjujejo, da bo Rusija letos zaslužila skoraj 321 milijard dolarjev od izvoza energije ali za več kot 30 odstotkov več v primerjavi z letom 2021.

Inštitut za mednarodne finance hkrati ocenjuje, da bi bil suficit tekočega računa Rusije letos lahko celo 240 milijard dolarjev.

Analitiki »Bloomberga« ocenjujejo, da bo Rusija letos zaslužila skoraj 321 milijard dolarjev od izvoza energije ali za več kot 30 odstotkov več v primerjavi z letom 2021.

Da ruskega predsednika Vladimirja Putina »najverjetneje ne bodo odvrnili učinki usklajenih gospodarskih sankcij Zahoda in neuspehi njegove vojske v Ukrajini« in da si bo v prihodnjih tednih prizadeval »eskalirati« agresijo svoje države proti Kijevu, so pred dnevi ocenili tudi ameriški voditelji obveščevalnih služb.

Putin po njihovi oceni vojno v Ukrajini »dojema kot vojno, ki je ne sme izgubiti,« je dejala direktorica nacionalne obveščevalne službe Avril Haines, ki je skupaj z drugimi šefi obveščevalnih služb pričala pred obveščevalno skupnostjo predstavniškega doma ZDA v okviru letnega zaslišanja o svetovnih grožnjah.

Podobnega mnenja je tudi direktor ameriške vohunske agencije CIA William Burns, ki je dejal, da bo »jezen in razočaran« Putin verjetno nadaljeval svojo vojaško kampanjo, ne da bi se oziral na civilni davek, ki bi ga ta kampanja lahko zahtevala.

»Verjetno bo podvojil napore in poskušal zmleti ukrajinsko vojsko brez upoštevanja civilnih žrtev,« je dodal Burns.

In napovedal »grdih naslednjih nekaj tednov.«

Vzkliki pacienta: Sankcije, sankcije, sankcije...
Niti ne tako nora politika. ZDA bodo zaradi evropskih sankcij Rusiji iz Evrope prejele dodatnih 400 milijard dolarjev za podporo gospodarskemu sistemu svoje države. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ni naključje, da ZDA redno pritiskajo na Evropsko unijo glede finančnega spopada z Rusko federacijo. Ta pristop je potreben, da Washington doseže svoje gospodarske cilje.

Do tega sklepa je prišel znani ruski ekonomski strokovnjak Mihail Khazin, ki je analiziral vedenje ameriških oblasti.

Hazin je opozoril na zanimiv trenutek v procesu uvedbe ameriških sankcij proti Rusiji in tudi pojasnil, kaj točno skuša doseči ameriška administracija. Mihail Hazin je spomnil, da Washington, ki išče nove sankcije proti Rusiji, poskuša izvajati lastno gospodarsko strategijo za oslabitev Evropske unije.

Washington, ki zahteva nove protiruske omejitve, začenja proces odliva kapitala iz Evropske unije v ZDA. Ta pristop ohranja ameriško gospodarstvo na površini kljub zunanjim dejavnikom, ki nanj negativno vplivajo.

Ameriške oblasti od evropskih kolegov dobesedno zahtevajo povečanje pritiska na Moskvo, kar vodi v finančno recesijo v sami Evropi.

Po mnenju ekonomista je v procesu uvedbe ameriških sankcij proti Rusiji mogoče opaziti zanimiv trenutek.

Washington, ki zahteva nove protiruske omejitve, začenja proces odliva kapitala iz Evropske unije v ZDA.

Ta pristop ohranja ameriško gospodarstvo na površini kljub zunanjim dejavnikom, ki nanj negativno vplivajo.

»ZDA namerno provocirajo EU, naj uvede čim več sankcij, saj to prinaša velike težave za gospodarstvo Evropske unije, posledično pa se začne odliv kapitala iz EU v ZDA,« je pojasnil strokovnjak.

Hazin je izrazil prepričanje, da bo nova strategija ameriške administracije omogočila, da bodo ZDA prejele dodatnih 400 milijard dolarjev za podporo gospodarskemu sistemu države.

Washington potrebuje ta pristop v kontekstu prihajajočih volitev v ameriški kongres.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek