REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Potrjeno: Krvna skupina »0« najboljša, »A« pa najslabša v boju zoper covid-19

Potrjeno: Krvna skupina »0« najboljša, »A« pa najslabša v boju zoper covid-19Skupina 0 in ostale skupine krvi

Po svetu se je znova začelo dvigovati število okuženih s tokrat še bolj nalezljivo in verjetno nevarnejšo različico BA.2.

Tudi večkratno cepljenje pri njej ne zagotavlja imunosti pri okužbi, čeprav imajo cepljeni in prebolevniki še vedno veliko več možnosti, da ne končajo na intenzivnih oddelkih v primerjavi z necepljenimi.

Mnogi zato opozarjajo na še eno zaščito, ki nam jo nudi – lastna kri. Ali pa tudi – ne.

Že zgodaj v pandemiji so zdravniki namreč začeli slediti povezavi med resnostjo bolezni covid-19 in bolnikovo krvno skupino.

Že zgodaj v pandemiji so zdravniki namreč začeli slediti povezavi med resnostjo bolezni covid-19 in bolnikovo krvno skupino.

Zdaj so raziskovalci potrdili ta zgodnja opažanja in ugotovili, da je več krvnih beljakovin vzročno povezanih s povečanim tveganjem za hospitalizacijo in smrtjo zaradi covida-19.

Nekatere najzgodnejše opazovalne študije, ki so izšle iz Wuhana leta 2020, so pokazale na povezavo med krvno skupino osebe in tveganjem za resno bolezen zaradi okužbe s SARS-CoV-2.

Splošno opažanje je bilo, da je bilo pri tistih s krvno skupino A veliko večje tveganje za hospitalizacijo in smrt v primerjavi s tistimi s krvno skupino 0.

Krvne skupine v Sloveniji
Razporeditev krvnih skupin v Sloveniji.  Vir: ZTM.si

Nova študija, objavljena v reviji PLOS Genetics, je ponudila najjasnejši vpogled v vzročno zvezo med krvno skupino in resnostjo covidom-19.

Raziskava je uporabila analitično metodo, imenovano mendelsko randomizacijo, za oceno razmerja med variantami genov, ki uravnavajo ravni beljakovin v krvi.

Raziskovalci so pregledali več kot 3000 krvnih beljakovin, resnost covid-19 pa je bila določena bodisi s hospitalizacijo ali smrtjo.

Raziskovalci so pregledali več kot 3000 krvnih beljakovin, resnost covid-19 pa je bila določena bodisi s hospitalizacijo ali smrtjo.

Ena od ključnih ugotovitev je bila vzročna povezava med resnostjo covid-19 in encimom, znanim kot ABO, ki določa krvno skupino osebe.

Podobne rezultate so dokazale že prejšnje študije.

Christopher Hübel s King's College London je dejal, da ugotovitve ABO potrjujejo predhodne opazovalne študije, ki povezujejo kri tipa A s povečanim tveganjem za COVID-19.

»Encim pomaga določiti krvno skupino posameznika in naša študija jo je povezala s tveganjem hospitalizacije in potrebo po podpori pri dihanju ali smrti,« je dejal Hübel, zadnji avtor študije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek