REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Blizu Kijeva ubit »ameriški novinar«, dva dopisnika ranjena

Blizu Kijeva ubit »ameriški novinar«, dva dopisnika ranjenaAmeriški "novinar"

Ameriški novinar Brent Renaud in njegov neimenovani sodelavec sta snemala na nadzorni točki, ko so ju presenetili streli.

Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je 51-letnega Renauda naboj zadel v vrat in je bil na mestu mrtev, ranjenega kolega pa so odpeljali v bolnišnico.

Renaud je bil nekdanji sodelavec ameriškega časnika New York Times, od koder pa so sporočili, da ga v Ukrajino niso napotili oni.

Ukrajinski viri so poročali, da naj bi ga zadeli Rusi, toda to ni potrjeno, saj se je dogodek zgodil na ukrajinski nadzorni točki.

Sprva so iz Irpina poročali o enem ranjenem novinarju, pozneje pa je načelnik kijevske policije Andrij Nebitov na Twitterju zapisal, da sta bila ranjena dva tuja novinarja.

Oba so odpeljali v bolnišnico, njuna identiteta pa ni znana.

Opozoriti je treba, da so oborožene sile Ukrajine s podporo teritorialne obrambe organizirale utrjeno območje v Irpinu in se aktivno pripravljajo na napad na ruske čete.

Po navedbah ruskih virov pa omenjeni novinar – sploh ni bil novinar, pač pa – obveščevalec.

Kot se je izkazalo, so ga že prej opazili med ameriško operacijo v Iraku – iranski mediji so ga takrat identificirali kot ameriškega obveščevalca.

Tiskovni predstavnik New York Timesa je zanikal informacije, da je Brandt Renaud delal za publikacijo, zapisali so, da je bil talentiran snemalec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek