REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Noseči novozelandski novinarki, ki se zaradi karantene ne more vrniti v domovino gostoljubje ponudili – talibani!

Noseči novozelandski novinarki, ki se zaradi karantene ne more vrniti v domovino gostoljubje ponudili – talibani!Charlotte Bellis. Vir: Twitter

V kolumni, objavljeni v soboto v New Zealand Heraldu, je Charlotte Bellis opisala povsem »odbite« in neverjetne zaplete, ki spremljajo njeno vrnitev v domovino.

Ko ti talibani - noseči, neporočeni ženski - ponudijo varno zatočišče, potem veš, da je tvoja situacija res obupna.

Kot je sama zapisala, je res »brutalno ironično«, da je nekoč sama spraševala talibane o njihovem ravnanju z ženskami, zdaj pa ista vprašanja - postavlja tudi svoji vladi.

»Ko ti talibani - noseči, neporočeni ženski - ponudijo varno zatočišče, potem veš, da je tvoja situacija res obupna,« je ironično zapisala Bellisova v svoji kolumni.

Zgodba je že naletela na vihar odzivov v sami Novi Zelandiji.

Novozelandski minister za odziv na covid-19 Chris Hipkins je za Herald povedal, da je njegov urad od uradnikov zahteval, naj preverijo, »ali so upoštevali ustrezne postopke v primeru Bellisove.«

Novi Zelandiji je med pandemijo zaradi strogih ukrepov uspelo omejiti širjenje virusa SARS-CoV-2 na minimum, zato je bilo med 5 milijoni prebivalcev le 52 smrtnih primerov zaradi virusa.

Toda zahteva države, da tudi državljani, ki se vračajo iz tujine, preživijo 10 dni izolacije v karantenskih hotelih, ki jih vodi vojska, je povzročila, da je v tujini obtičalo na tisoče ljudi, ki bi se želeli vrniti domov, vendar morajo počakati, da se »hotelske kapacitete« - sprostijo.

Žalostne usode državljanov, ki so obtičali v tujini v hudih okoliščinah, so povzročile težave tudi premierki Jacindi Ardern in njeni vladi.

Novinarka Bellis
Novinarka Charlotte Bellis. Vir: Twitter

V konkretnem primeru je prišlo do zapleta zatem, ko je Bellisova še lani delala za televizijo Al Jazeera, ki je poročala o umiku ameriških vojakov iz Afganistana.

V pogovoru za RNZ iz Kabula ni želela imenovati države, ki ji bo sedaj  pomagala, je pa dejala, da je žalostno, da ji lastna domovina preprečuje prihod domov.

Tedaj je bila deležna tudi mednarodne pozornosti z zasliševanjem talibanskih voditeljev o njihovem ravnanju z ženskami in dekleti.

V svoji sobotni kolumni je Bellisova opisala, kako se je septembra vrnila v Katar in nato ugotovila, da je noseča s svojim partnerjem, samostojnim fotografom Jimom Huylebroekom, sodelavcem The New York Timesa.

To ni povsem nenavarno, kajti ženska, ki je v muslimanski državi neporočena - krši zakonodajo.

Nosečnost je sama opisala kot »čudež«, saj so ji zdravniki prej povedali, da ne more imeti otrok.

Maja naj bi rodila punčko.

Bellisova je povedala, da je že novembra dala odpoved v Al Jazeeri, par pa se je nato preselil v Huylebroekovo rodno Belgijo.

A tu nista mogla ostati dolgo, ker Belliseva ni bila prebivalka.

Povedala je, da je bil edini drug kraj, kjer ima par vizume in dovoljenje za bivanje - Afganistan.

Charlotte Bellis je razkrila, da se je nato pogovarjala z »višjimi talibani«, ki so ji povedali, da bo »čisto v redu, če se vrne v Afganistan.« Rekli so ji namreč: »Samo povej ljudem, da si poročena, in če bo karkoli narobe, nas pokliči. Ne skrbi

Povedala je, da je novozelandskim oblastem v Afganistanu poslala 59 dokumentov in prosila za hitrejšo »vrnitev v sili« v domovino – vendar so zavrnili njeno prošnjo.

Več ljudi ji je ponudilo tudi svoje vavčerje za dostop do karantenskih hotelov, toda novozelandska pravila takšnih menjav ne omogočajo.

Talibani so zagotovili zavetišče za nosečo novinarko, ki se zaradi covidnih ukrepov ne more vrniti v domovino. Vir: Twitter

Chris Bunny, skupni vodja novozelandskega »sistema za upravljano izolacijo in karanteno«, je za Herald povedal, da prošnja Bellisove za nujne primere ne ustreza zahtevi po sprejemu v 14 dneh.

Res je žalostno. Tako dolgo sem bila tako ponosna, da sem Novozelandka, na začetku pandemije.

Zato sta s fotografom dejansko odpotovala v Afganistan. Njena prijateljica in PR agentka Gemma Ross je potrdila, da ji je nato druga država - ne Afganistan - sedaj ponudila azil.

Ponoči se je pogovarjala z novozelandskimi novinarji.

»Res je žalostno. Tako dolgo sem bila tako ponosna, da sem Novozelandka, na začetku pandemije,« je dejala.

»Skrbimo drug za drugega, smo empatični, stvari opravimo... To, kar se mi sedaj dogaja, pa se mi zdi kot velika kršitev zaupanja. Sem ena od vas in potrebujem pomoč,« je sorojakom v domovini sporočila Bellisova.

V pogovoru za RNZ iz Kabula ni želela imenovati države, ki ji bo sedaj  pomagala, je pa dejala, da je žalostno, da ji lastna domovina preprečuje prihod domov.

Ime te države, v kateri bo rodila tudi otroka pa za sedaj ni želela razkriti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek