REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajsko »umetno sonce« postavilo nov svetovni rekord – 1056 sekund neprekinjenega delovanja fuzijskega reaktorja

Kitajsko »umetno sonce« postavilo nov svetovni rekord – 1056 sekund neprekinjenega delovanja fuzijskega reaktorjaFuzijski reaktor. Vir: Twitter
Tokrat je delovanje plazme v stanju dinamičnega ravnovesja trajalo 1056 sekund pri temperaturi blizu 70 milijonov stopinj Celzija, s čimer je nastala trdna znanstvena in eksperimentalna podlaga za delovanje fuzijskih reaktorjev.

Eksperimentalni napredni superprevodni tokamak (EAST) ali kitajsko »umetno sonce« je v zadnjem poskusu dosegel nov svetovni rekord - neprekinjeno delovanje visokotemperaturne plazme za 1056 sekund, kar je najdaljši čas delovanja te vrste na svetu. To pomeni kar 17,6 minut delovanja reaktorja.

Preboj je v petek napovedal Gong Xianzu, raziskovalec na Inštitutu za fiziko plazme Kitajske akademije znanosti (ASIPP), ki je zadolžen za eksperiment, ki je bil izveden v Hefeiju, glavnem mestu vzhodnokitajske province Anhui.

»V poskusu v prvi polovici leta 2021 smo dosegli temperaturo plazme 120 milijonov stopinj Celzija za 101 sekundo. Tokrat je delovanje plazme v stanju dinamičnega ravnovesja trajalo 1056 sekund pri temperaturi blizu 70 milijonov stopinj Celzija, s čimer je nastala trdna znanstvena in eksperimentalna podlaga za delovanje fuzijskih reaktorjev,« je dejal Gong.

Končni cilj EAST, ki se nahaja v ASIPP v Hefeiju, je ustvariti jedrsko fuzijo, podobno tisti, ki poteka na Soncu, z uporabo devterija, ki ga je v izobilju v morju, da bi tako zagotovili stalen dotok čiste energije.

Končni cilj EAST, ki se nahaja v ASIPP v Hefeiju, je ustvariti jedrsko fuzijo, podobno tisti, ki poteka na Soncu, z uporabo devterija, ki ga je v izobilju v morju, da bi tako zagotovili stalen dotok čiste energije.

V nasprotju s fosilnimi gorivi, kot so premog, nafta in zemeljski plin, ki se lahko izčrpajo in predstavljajo grožnjo okolju, je surovin, potrebnih za delovanje »umetnega sonca«, na Zemlji skoraj neomejeno.

Zato fuzijska energija velja za idealno »končno energijo« za prihodnost človeštva.

Za kratek trenutek so znanstveniki v eksperimentalnem reaktorju EAST s fuzijo atomskih jeder dosegli temperaturo 100 milijonov stopinj Celzija že pred dvema letoma.

S tem so postavili nov rekord v fuzijski tehnologiji in svet pripeljali bližje k novi energetski dobi.

Pridobivati energijo iz atomskih jeder sicer ni preprosto.

Znotraj Sonca se vodik združuje že pri temperaturah 15 milijonov stopinj Celzija zaradi gravitacije.

Znotraj sonca se vodik združuje že pri temperaturah 15 milijonov stopinj Celzija zaradi gravitacije.

Da to dosežemo na Zemlji, zaradi manjše gravitacije potrebujemo precej več toplote oziroma  približno sedemkrat višjo temperaturo, kot je v Soncu.

Nato pa moramo to reakcijo obdržati dovolj dolgo, da ustvari energijo.

Kritiki ameriške politike na področju energije ugotavljajo, da Kitajska zelo hitro napreduje na tem področju, medtem ko jih v ZDA še vedno prepričujejo, da je uporaba premoga lahko čista.

Nekaj podobnega velja tudi za Slovenijo...

Ko bo znanstvenikom enkrat uspelo vzdrževati temperaturo neprekinjeno, bo to revolucionarno, saj je stranski produkt reakcije v glavnem le helij.

Kitajski znanstveniki so v reaktorju uporabili magnetna polja, ki jih producira premikajoča se plazma.

Ta je manj stabilna, a omogoča višje temperature.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek